Αρχική > ΣΥΝΤΑΓΕΣ > γεύματα > Χοιρινό μπούτι με μαρμελάδα πορτοκάλι και πατάτες βουτύρου

Χοιρινό μπούτι με μαρμελάδα πορτοκάλι και πατάτες βουτύρου

Άτομα: 4, Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά, Χρόνος μαγειρέματος: 90 λεπτά

ΥΛΙΚΑ :

1Kg μπούτι χοιρινό (ολόκληρο, χωρίς κόκκαλο)
αλάτι χονδρό Μεσολογγίου
πιπέρι μαύρο τριμμένο
100γρ. βούτυρο
200γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι – μαστίχα
2κ.σ μουστάρδα με κόκκους
300γρ. οίνος λευκός
1κ.γ. πολτός σκόρδου
1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 πιπερίτσα τσίλι
600γρ. νεαρές πατάτες
1κ.σ δενδρολίβανο
80γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Advertisement

Ένας συγκλονιστικός τρόπος μαγειρέματος του χοιρινού. Ζουμερό, με έντονη τη γεύση πορτοκαλιού, είναι ιδανικό για το χριστουγενιάτικο τραπέζι ως κυρίως πιάτο.

Bήμα 1: Ετοιμάστε το χοιρινό. Χαράξτε το λίπος από το μπούτι με γραμμές διαγώνιες, δημιουργώντας μικρούς ρόμβους. Πασπαλίστε με χονδρό αλάτι και πιπέρι και βάλτε το μέσα σε ένα ταψί, περιχυμένο με το κρασί.

Bήμα 2: Ετοιμάστε το γλάσο. Βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 100γρ. βούτυρο, τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να να ζεσταθούν μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Bήμα 3: Αλείψτε με το γλάσο το χοιρινό και όσο μείνει κρατήστε το στην άκρη. Βάλτε το μπούτι να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 230C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το λίπος και να ξεροψηθεί. Στη συνέχεια χαμηλώστε το φούρνο στους 180C και συνεχίστε το ψήσιμο για μια ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά το εσωτερικό του. Όταν δείτε ότι το μπούτι παίρνει αρκετό χρώμα εξωτερικά, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βγάζουμε 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο. Ανά διαστήματα αλείφουμε το μπούτι με το γλάσο.

Bήμα 4: Όσο γλάσο μείνει μετά το ψήσιμο βάλτε το σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τα ζουμιά από το ταψί που ψήθηκε το χοιρινό. Αφήνετε να ζεσταθεί για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει σάλτσα.

Bήμα 5: Ετοιμάστε τις νεαρές πατάτες. Βάλτε σε μια κατσαρόλα με νερό και χοντρό αλάτι, τις πατάτες και αφήστε τις να βράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε και αφήστε τις 10 λεπτά, να πέσει λίγο η θερμοκρασία για να μπορέσετε να τις κόψετε. Μόλις κρυώσουν τις κόβετε στη μέση και τις κρατάτε στην άκρη.

Bήμα 6: Βάλτε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και αφήστε το να ζεσταθεί. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπερίτσα και σοτάρετε για 5-6 λεπτά , μέχρι να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέστε τις κομμμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι, το δενδρολίβανο και σοτάρετε για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Bήμα 7: Σερβίρετε το μπούτι κομμένο σε φέτες συνοδευόμενο με νεαρές πατάτες και σάλτσα πορτοκαλιού.

Δείτε επίσης

Φαρφάλε με κρέμα γάλακτος

Η συνταγή χρειάζεται μισό ποτήρι λευκό κρασί. Το υπόλοιπο πιείτε το με το ταίρι σας!

Κις Λορέν με σπανάκι

Συνοδεύστε την με λευκό κρασί.