Αρχική > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > Διονύσης Αλέρτας: νέος, φιλόδοξος και …. ζαχαροπλάστης!
dionisis-alertas-ivoire

Διονύσης Αλέρτας: νέος, φιλόδοξος και …. ζαχαροπλάστης!

Αυτό το μήνα είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά ένα νέο και φιλόδοξο ζαχαροπλάστη. Ο λόγος για τον Διονύση Αλέρτα που δημιουργεί γλυκά – κομψοτεχνήματα στο ζαχαροπλαστείο Ivoire στο Χαλάνδρι! Μαζί είχαμε μια ωραία και χαλαρή συζήτηση, μας ξενάγησε στο εργαστήριό του και, φυσικά, μας κέρασε μερικά από τα νοστιμότατα γλυκά που ετοίμασε με τα χεράκια του…

Διονύσης & ζαχαροπλαστική… Πώς δημιουργήθηκε αυτή η σχέση;

dionisis-alertas-ivoireΖαχαροπλάστης από ανάγκη έγινα. Για να μπορώ να πληρώνω τη σχολή της διαιτολογίας. Αφού δοκίμασα πολλές δουλειές και δεν μου άρεσε καμιά, έτυχε να δουλέψω και ως βοηθός σε ζαχαροπλαστείο και τα κατάφερα. Αφού τελείωσα με τη σχολή της διαιτολογίας, πήγα και σε σχολή μαγειρικής -ενώ παράλληλα δούλευα ως ζαχαροπλάστης- για να αποκτήσω γνώσεις. Τότε πίστευα ότι μπορώ να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Είδα όμως ότι αυτό δεν ήταν εφικτό. Ή θα ήμουν καλός σε ένα αντικείμενο ή μέτριος σε δύο. Οπότε εγώ επέλεξα να γίνω καλός στη ζαχαροπλαστική. Από τις 14/12/99 είμαι ζαχαροπλάστης. Συνεχίζω μέχρι και σήμερα με πολλή πίστη και πολλή αγάπη.

Το Ivoire πώς προέκυψε;

Με το Μανόλη τον Πετρόπουλο είχαμε συνεργαστεί και παλιότερα και το καλοκαίρι αποφασίσαμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια σχετικά με αυτό που ξέρω εγώ καλά. Και ο Μανόλης σαν επιχειρηματίας ανέλαβε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Έτσι γεννήθηκε το Ivoire. Εδώ όλα τα γλυκά έχουν τη μορφή γλυκών εστιατορίων. Πολύ αφράτες και μαλακές κρέμες, χωρίς ζάχαρη, πολλή σοκολάτα όπου χρειάζεται… Κάθε μέρα βγαίνουν γλυκά ημέρας. Οπότε ο πελάτης δε βαριέται όταν μπαίνει εδώ. Αυτό είναι το κομμάτι της patisserie. Ακόμα υπάρχουν χειροποίητα κρουασάν βουτύρου, μπριός βουτύρου, σαμπλέ, παγωτά δικά μας, πραλίνα χειροποίητη και σοκολατάκια και φυσικά τα μακαρόν. Επίσης, δίνουμε την ευκαιρία στον πελάτη να αγοράσει την πρώτη ύλη και να δημιουργήσει τα δικά του γλυκά στο σπίτι και, αν χρειαστεί, μπορώ να του δώσω και συμβουλές που θα τον βοηθήσουν.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολύ συχνά να χρησιμοποιούν τη στέβια ως γλυκαντικό. Ποια είναι η δική σου γνώμη για αυτή την τάση;

Για εμένα η στέβια είναι ωραία σε ένα αναψυκτικό, σε έναν καφέ. Στα γλυκά δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη. Δοκίμασε να φτιάξεις ένα κέικ με στέβια και θα δεις ότι θα είναι σαν σφουγγάρι. Σίγουρα η ζάχαρη είναι βλαβερή, αλλά μπορεί κανείς να περιορίσει τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνει. Η ζάχαρη δίνει υγρασία, δίνει δομή στο προϊόν που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη στέβια. Βέβαια, αν είσαι διαβητικός, μπορείς να φας κάτι με σορβιτόλη. Εγώ δεν είμαι υποστηρικτής αυτής της τάσης.

dionisis-alertas-ivoire-macarons

Έχεις κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση. Πώς είναι αυτή η εμπειρία; Θα έκανες δική σου εκπομπή αν προέκυπτε μια ευκαιρία;

Έχω κάνει και μαγνητοσκοπημένο και ζωντανό. Απλά εγώ είμαι της φιλοσοφίας ότι πρέπει να μιλάω σε όλους σα να είναι βοηθοί μου. Οπότε ίσως καμιά φορά λέω στην τηλεόραση όρους επαγγελματικούς. Αν μου τύχαινε η ευκαιρία να κάνω μια δική μου εκπομπή, θα ήθελα να την κάνω όπως θέλω εγώ. Δε θα ήθελα να κάνω κάτι στημένο, θα ήθελα να κάνω κάτι που θα με εκφράζει. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα έφευγα από το εργαστήριο μου, δε μπορώ να βγάλω την ποδιά μου. Το έχω ανάγκη να δουλεύω στο εργαστήριό μου.

Βιβλίο θα έγραφες;

Και βέβαια. Αλλά πάλι θα ήθελα να το κάνω με τον δικό μου τρόπο. Θα ήθελα να μάθω στον κόσμο τις τεχνικές, να μάθει να στήνει ένα γλυκό ωραία.

dionisis-alertas-ivoire-1

Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα. Τι γλυκό θα πρότεινες στους ερωτευμένους να προτιμήσουν;

Πιστεύω ότι αν ένα ζευγάρι είναι ερωτευμένο, αν υπάρχει ερωτισμός ανάμεσά τους, ακόμα και μια σοκοφρέτα από το περίπτερο να έτρωγαν θα ήταν αρκετό. Σίγουρα πάντως σοκολάτα, φράουλες ή ίσως βανίλια…

Εσύ τι γλυκό θα ετοίμαζες για το άλλο σου μισό;

Εγώ στο άλλο μου μισό θα πάω εμένα…. (γέλια). Δύσκολα θα ετοίμαζα κάποιο γλυκό αποκλειστικά για μια κοπέλα. Έχει τύχει παλιότερα να ετοιμάσω σουφλέ σοκολάτας για μια κοπέλα και να μου πει «Λυπάμαι, δεν μου αρέσει το σουφλέ». Οπότε νομίζω πως δεν θα το ξαναέκανα.

Αν έπρεπε να παρομοιάσεις την ιδανική γυναίκα για εσένα με ένα γλυκό, ποιο θα ήταν αυτό και για ποιο λόγο;

Σίγουρα θα ήταν ένα γλυκό πολύ εμφανίσιμο. Να κρύβει πολλές εκπλήξεις όπως ένα γλυκό. Να είναι και τραγανό, να έχει και κρέμα και σοκολάτα και φρούτο. Για εμένα το ιδανικό γλυκό που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω είναι μια τάρτα με σοκολάτα, καραμέλα, αλάτι… Έτσι και μια γυναίκα πρέπει να είναι και όμορφη και έξυπνη και σέξι και γλυκιά… Άρα η ιδανική γυναίκα για εμένα, αν ήταν γλυκό, θα ήταν οπωσδήποτε μια τάρτα!

dionisis-alertas-ivoire-truffles

Όταν είσαι σπίτι σου τι γλυκό σου αρέσει να τρως;

Στο σπίτι μου δεν υπάρχει κανένα γλυκό – αυτό είναι και το παράπονο των δικών μου. Πάντως αν θελήσω να φάω γλυκό, παίρνω από το περίπτερο μια σοκολάτα bitter.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;

Να συνεχίσω να κάνω καλά γλυκά, να δίνω στον κόσμο ό,τι καλύτερο μπορώ, να γίνει το Ivoire μεγάλο, να συνεχίσω να έχω με τον Μανόλη μια καλή συνεργασία… Στην ουσία δεν κάνω όνειρα. Ό,τι στόχο έχω βάλει, τον έχω πετύχει και με το παραπάνω. Οπότε… μακάρι να μπορώ να διατηρήσω στο μέλλον αυτά που έχω τώρα! Σε 5 χρόνια από τώρα με φαντάζομαι ακόμα εργένη (γέλια), να κάνω ακόμα ωραία γλυκά, το μαγαζί να πηγαίνει πολύ καλά και να χαίρομαι τη ζωή όπως τώρα.

Δείτε επίσης

afroditi-argyrou-interview

Αφροδίτη Αργυρού: Μαγειρεύει και μιλάει για κορίτσια που δεν… γουστάρουν και γουστάρουν!

"Η μαγειρική είναι δημιουργία, είναι φευγιό, απόλαυση, προσφορά"...!

kalantzis-troulos

Κωνσταντίνος Καλαντζής (Ταβέρνα Τρούλος, Σκιάθος): Το καλό φαγητό πρέπει να ικανοποιεί και τις πέντε αισθήσεις!

Αυτό το μήνα συναντήσαμε και είχαμε μια όμορφη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Καλαντζή ο οποίος …