fakes (φακες)

Φακές σούπα

Άτομα: 4, Χρόνος προετοιμασίας: 20′, Χρόνος μαγειρέματος: 45′, Κόστος: 1,20€

ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. φακές
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτάλι της σούπας τοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
πιπέρι
ξερό δεντρολίβανο
αλάτι
λάδι
ζωμός λαχανικών (σπιτικό ή του εμπορίου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τις φακές και πετάμε τις χαλασμένες ή τυχόν πετραδάκια. Τις πλένουμε καλά και τις σουρώνουμε.

Σε μια μικρή κατσαρολίτσα με νερό που ήδη βράζει βάζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να βράσουν για 15′.  Ταυτόχρονα, σε μεγαλύτερη κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι για 10′ περίπου. Ύστερα, προσθέτουμε και το σκόρδο για να σοταριστεί, αλλά και τη δάφνη, την πάπρικα, το πιπέρι και το δεντρολίβανο.

Σουρώνουμε τις φακές και τις προσθέτουμε και αυτές στη μεγαλύτερη κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπαστούν εντελώς οι φακές και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 30′ περίπου. Ανακατεύουμε που και που και συμπληρώνουμε επιπλέον ζωμό, αν χρειαστεί.

Προς το τέλος του μαγειρέματος, προθέτουμε το αλάτι και τον τοματοπελτέ.

Info: Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος και την ποιότητα της φακής!

Εσείς γνωρίζατε ότι …

  • Τις φακές συνοδεύουμε με κρέας, όπως για παράδειγμα λουκάνικο, σύγκλινο, απάκι, τηγανιτό συκώτι. 
  • Δεν συνοδεύουμε τις φακές με οτιδήποτε περιέχει ασβέστιο, π.χ. φέτα, γιατί το ασβέστιο εξουδετερώνει το σίδηρο.
  • Πριν ή αφού φάμε τις φακές, καλό είναι να πιούμε λίγο φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιών. Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Δείτε επίσης

Καλαμάρια γεμιστά με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Καλαμάρια τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ρύζι!

keik-karotou

Κέικ καρότου με κρέμα τυριού

Θα γίνει αμέσως το αγαπημένο σας κέικ!