Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ > Πως δημιουργείται το τυρί
tyria-gala

Πως δημιουργείται το τυρί

Το τυρί είναι προϊόν ζύμωσης που ωριμάζει, ενώ το άρωμά του οφείλεται στην πρώτη ύλη. Έχει γλυκά, ξινά, αλμυρά και πικάντικα συστατικά, οπότε μπορούμε να πούμε ότι καλύπτει όλο το φάσμα της γεύσης. Επίσης, έχει ανάγκη από προσεκτική συντήρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα τυριά, όπως και για τα κρασιά, έχει αναπτυχθεί η έννοια Ονομασίας Προέλευσης. Κάθε τυρί, ανάλογα με την πρώτη ύλη και τον τρόπο παραγωγής του, έχει τη δική του ιδιαίτερη σύσταση, που του προσδίδει τη γευστική και αρωματική αίσθηση.

Τα ξινά συστατικά του τυριού προκύπτουν από τη δράση των γαλακτικών βακτηρίων στα σάκχαρα οδηγώντας στην παραγωγή γαλακτικού οξέος. Η διάσπαση των λιπών δημιουργεί διάφορες ενώσεις με χαρακτηριστική ευχάριστη οσμή. Τα γλυκά συστατικά του τυριού είναι αμινοξέα που παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών στο στάδιο της ωρίμανσης. Αφού για αιώνες η παραγωγή τυριών ήταν μια εμπειρική διαδικασία, τον 18ο αιώνα εξελίχθηκε σε μια ελεγχόμενη βιομηχανία. Αυτό ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής προόδου από τις εργασίες του Justus von Liebig, ενός φημισμένου Γερμανού χημικού και ερευνητή, και αργότερα του Louis Pasteur, αυτού του περίφημου Γάλλου χημικού, που ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την παστερίωση των τροφίμων.

Το τυρί παράγεται από γάλα που πήζει με την προσθήκη πυτιάς (ενζυμα που υπάρχουν στο στομάχι του μόσχου ή του αρνιού) ή με οξίνιση. Το πήγμα χωρίζεται από το τυρόγαλο. Για την παρασκευή σκληρών τυριών ακολουθεί αναθέρμανση και συμπίεση. Μετά, έπεται η ωρίμανση που μετατρέπει τα τρίμματα της τυρομάζας σε τυρί χάρη σε βιολογικές και χημικές αντιδράσεις.

Το τυρί καταναλώνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά, αντίθετα με αλλά τρόφιμα, δεν θεωρήθηκε ποτέ ικανό να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο γεύμα από μόνο του. Σύμφωνα με τον κανόνα της συνύπαρξης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι του λείπει το άμυλο. Το ρόλο αυτό παίζει φυσικά το ψωμί. Τα περισσότερα τυριά τρώγονται ωμά, ενώ κάποια άλλα μαγειρεύονται.

Διαβάστε επίσης για τα μαλακά λευκά τυριά, τα μπλε τυριά, τα ημίσκληρα και σκληρά τυριά, στο βιβλίο

Photo credit: Skånska Matupplevelser / Foter / Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

Δείτε επίσης

arakas

Αρακάς… Το μέγεθος δεν έχει σημασία!

Ο αρακάς μικρός, η διατροφική αξία του μεγάλη!

tahinokouloura-oresivios-horio

Ταχινοκούλουρα! Νόστιμο και απλό νηστίσιμο γλυκό για την Σαρακοστή

Μοσχομύρισε το σπίτι μας στο χωριό το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ψήσαμε αυτά τα κουλούρια με ταχίνι, χυμό …