Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > Το καρότο
karotaki

Το καρότο

Τα πρώτα γεύματα των παιδιών περιέχουν καρότο, μιας και είναι απαραίτητο συστατικό για τις γευστικές και βιταμινούχες βελουτέ κρεμούλες τους. Από τότε και σε όλη τη διάρκεια της ζωή μας τρώμε πάρα πολλά καρότα με πολλές διαφορετικές μορφές μαγειρεμένα.

Το καρότο είναι πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό μας! Με την κατανάλωσή του μειώνεται η εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων,  μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και κυρίως του μελανώματος, τονώνεται το κυκλοφοριακό σύστημα και βελτιώνεται η όραση. Επίσης είναι ένα από τα μυστικά νεότητας διότι καθαρίζει, τονώνει και θρέφει τον οργανισμό! Βάλτε στη διατροφή σας το καρότο και αν πίνετε ένα ποτήρι χυμό καρότου την ημέρα θα έχετε ένα πολύ υγιές δέρμα!

Το καρότο ή καρώτο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus) της οικογένειας των Σελινοειδών. Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα: Σταφλίνος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα. Καλλιεργείται κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.

Τα καρότα είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό καθώς είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, σε βιταμίνη Α καθώς και νιασίνη και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες, ιδανικά και για τις δίαιτες. (1 μεγάλο καρότο περιέχει περίπου 50 θερμίδες).

Διατηρήστε τα για περίπου 2 εβδομάδες στο ψυγείο σας, τυλιγμένα σε μία σακούλα για να διατηρήσουν την υγρασία τους.

Το καρότο τρώγεται ωμό μέσα σε σαλάτες, αλλά και μαγειρεμένο είναι βασικό συστατικό στις φασολάδες και σε λαδερά φαγητά όπως αρακά και φρέσκα φασολάκια. Επίσης, φτιάχνουμε εξαιρετική σούπα βελουτέ με καρότα, το προσθέτουμε σε ψητά κρέατα, αλλά και συνταγές ασιατικής κουζίνας. Για να λάβουμε όλα τα συστατικά του, καλό είναι να το μαγειρεύουμε αλλά να μην το παρακάνουμε. Σας προτείνω να τα ψήσετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και θυμάρι. Έτσι θα έχετε μία νόστιμη σαλάτα αλλά και ένα συνοδευτικό για το ψητό σας.

Εμείς το φτιάχνουμε σε γλυκό και σας παρουσιάζουμε ένα κέικ καρότου!

Δείτε επίσης

choriatiki-pizza-zymi

Πίτσα Χωριάτικη στον Ξυλόφουρνο! Η Ζύμη πάνω απ΄όλα!

Στον ξυλόφουρνό μας, στο σπίτι μας στο χωριό, καταφέραμε και φτιάξαμε μία πραγματικά Χωριάτικη Πίτσα. …

mantarinia

Μανταρίνι, μικρό αλλά… θαυματουργό!

Για νοστιμιά και καλή υγεία!