karpouzi καρπουζι

Καρπούζι… το καλοκαίρι του ανήκει!

Η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει όσο περνούν οι μέρες και φτάνουμε στον Ιούλιο. Αλλά έχουμε τη λύση στο ψυγείο μας. Το καρπούζι! Είναι το αγαπημένο μας φρούτο και το καλοκαίρι του ανήκει. Ζουμερό, παγωμένο και με πλούσια γεύση θα μας ευχαριστήσει και θα μας δροσίσει!

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγμα από την αρχή. Το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό και μόνο το 5% είναι η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Η κατανάλωση καρπουζιού μας δίνει πολλές βιταμίνες όπως Α, Β και C (η οποία είναι αντιοξειδωτική και ωφέλιμη για τον οργανισμό), αλλά και λικοπένιο (λόγο του κόκκινου χρώματος). Επίσης, περιέχει κάλιο που μας βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχει μας βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, το καρπούζι είναι κατάλληλο για δίαιτα και λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό είναι κατάλληλο για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

Το καρπούζι εκτός από το να το τρώμε σκέτο ως φρούτο, μπορούμε να το συνδυάσουμε με φέτα ή ακόμη καλύτερα με ροκφόρ για πιο δυνατή γεύση στον ουρανίσκο. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνουν με τη φλούδα του καρπουζιού γλυκό του κουταλιού και από το κόκκινο εσωτερικό του μαρμελάδα.

Τώρα που είναι η εποχή των καρπουζιών και υπάρχουν σε αφθονία σε μανάβικα, λαϊκές και σε Datsun σε όλες τις γειτονιές, φτιάξτε γρανίτα ή σορμπέ καρπουζιού και τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν! Για τους μεγάλους κάντε το καρπουζάκι ποτάκι. Ταιριάζει υπέροχα με βότκα αλλά και με τζιν για ποτά ή σφηνάκια! Για να να εντυπωσιάσετε, κόψτε το καρπούζι στην μέση, αφαιρέστε το εσωτερικό του μέρος, καθαρίστε το από τα κουκούτσια και πολτοποιήστε μαζί με πάγο και βότκα. Μετά προσθέστε όλο το μείγμα στο άδειο καρπούζι μαζί με φύλλα δυόσμου. Θα γίνει πανικός!

Για εσάς που ψάχνετε ιδιαίτερες γεύσεις φτιάξτε μία σαλάτα με καρπούζι, φέτα και ψητό κοτόπουλο ή φτιάξτε με το καρπούζι μία σος με μπαλσάμικο και συνοδεύστε τον ψητό σολομό!

Για τους πιο πρακτικούς τύπους τα πράγματα είναι πιο απλά. Πάρτε στην παραλία ένα καρπούζι και αργά το απόγευμα που όλοι θα πεινάνε και θα διψάνε, κόψτε το! Αμέσως θα μεταμορφωθείτε σε θεό μιας και θα τους χορτάσετε και θα τους ξεδιψάσετε!

Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).

Δείτε επίσης

1xronos-foodtrails-diagonismos

Ένας χρόνος FoodTrails! Μεγάλος διαγωνισμός!

Η ομάδα του FoodTrails ξεκίνησε το γευστικό της ταξίδι στον ηλεκτρονικό κόσμο, το Νοέμβριο του 2012. Από …

meli

Μέλι, το θαύμα της φύσης!

Γευστικό, θεραπευτικό και καλλυντικό!