Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει -συνεπώς και η ώρα που θα βγούμε στην παραλία – οι περισσότεροι από εμάς προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας. Έτσι κι εγώ! Όταν βγαίνω στην αγορά, επιλέγω τροφές που είναι ελαφριές, αλλά και θρεπτικές. Κάπως έτσι προέκυψε η αγάπη μου για το κολοκύθι!
Το κολοκύθι είναι ένα υλικό ευέλικτο καθώς μπορεί κανείς να το μαγειρέψει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αν προσέχει τη διατροφή του μπορεί να το μαγειρέψει στον ατμό ή απλά να το βράσει. Μπορεί να το τηγανίσει και να το προσφέρει ως ορεκτικό, να το ψήσει και με αυτό να συνοδεύσει κάποιο κρέας, να φτιάξει γεμιστά, τάρτες, να το προσθέσει σε σάλτσες ζυμαρικών… Ακόμα και οι ανθοί του μπορούν να γίνουν μια απίστευτη λιχουδιά! Με λίγη φαντασία το κολοκύθι μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει σχεδόν παντού.
Εκτός όμως από ευέλικτο υλικό το κολοκύθι, είναι και πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Θα αναφέρω κάποια οφέλη επιγραμματικά. Είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό. Όταν καταναλώνεται συχνά μας προστατεύει από εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύει τη μνήμη, κατατάσσεται στα αντικαρκινικά τρόφιμα. Και όχι μόνο! Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει από τον κίνδυνο νόσησης από σκλήρυνση κατά πλάκας.