Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ > Το κουνουπίδι
kounoupidi

Το κουνουπίδι

“Γυρίζω σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο, πεινάω σα λύκος και περιμένω με ανυπομονησία να κάτσω στο τραπέζι για να απολαύσω το φαγητό μου. Στη διαδρομή προσπαθώ να μαντέψω τι θα έχει μαγειρέψει η μαμά ή η γιαγιά. Μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο ή μοσχαράκι κοκκινιστό; Μόλις, όμως, φτάνω στο σπίτι και ανοίγω την πόρτα, το μυρίζω, απογοητεύομαι και μου κόβεται η όρεξη… Κουνουπίδι”.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων. Έτσι, αφού μεγάλωσα και μετακόμισα στο δικό μου σπίτι, αποφάσισα να μη μαγειρέψω ποτέ κουνουπίδι. Και αυτό έκανα. Μέχρι που πριν λίγο καιρό διάβασα τυχαία ένα άρθρο για τις ευεργετικές ιδιότητες του κουνουπιδιού. Θα μοιραστώ μαζί σας ό,τι έμαθα και στην περίπτωση που κι εσείς, όπως κι εγώ, το έχετε αποβάλλει από τη διατροφή σας… Απλά ξανασκεφτείτε το και μπορεί να αναθεωρήσετε!

Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο. Αποτελείται από πολλά μπουμπούκια λευκού χρώματος που σχηματίζουν μια ανθοκεφαλή, η οποία είναι το φαγώσιμο μέρος του κουνουπιδιού. Γύρω από την ανθοκεφαλή υπάρχουν παχιά πράσινα φύλλα που την “αγκαλιάζουν” και την προστατεύουν από τον ήλιο και τον παγετό.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλές. Θα αναφέρω μερικές. Έχει ελάχιστες θερμίδες κι έτσι αποτελεί ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να χάσει βάρος. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως για παράδειγμα βιταμίνη C που μας βοηθά να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κουνουπίδι απελευθερώνει συστατικά που μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου και μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσής τους. Βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, του άσθματος και της αρθρίτιδας, στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου της χοληστερόλης και μας προστατεύει από καρδιακά νοσήματα.

Ελπίζω να σας έπεισα να αγοράσετε κουνουπίδι την επόμενη φορά που θα βγείτε στην αγορά. Φροντίστε να είναι λευκό και βαρύ και να έχει τα πράσινα φύλλα γύρω του γιατί έτσι διατηρείται καλύτερα και είναι πιο φρέσκο. Διατηρήστε το στο ψυγείο προστατευμένο από την υγρασία. Τέλος, μαγειρέψτε το με διάφορους τρόπους για να μη το βαρεθείτε ποτέ. Μπορείτε να το βράσετε, να το μαγειρέψετε στον ατμό ή στο φούρνο, να το κάνετε τουρσί ή να το φάτε ωμό!

Να θυμάστε ότι …

  • Για να αποφύγετε την έντονη οσμή του, ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος!
  • Το ωμό κουνουπίδι διατηρεί όλα τα συστατικά του!
  • Αποφύγετε να το μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες και για αρκετή ώρα, γιατί χάνει τα συστατικά του.
  • Καταναλώστε το το συντομότερο δυνατό.
  • Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή καλό είναι να μην τρώνε το κουνουπίδι ωμό, αλλά μαγειρεμένο.
  • Άτομα με πρόβλημα στα νεφρά καλό είναι να αποφεύγουν το κουνουπίδι.

Δείτε επίσης

myrise-kalokairi

Μύρισε Καλοκαιράκι!

Σας ευχόμαστε να έχετε ένα υπέροχο, διασκεδαστικό, τρελό και πάνω απ΄ όλα αξέχαστο καλοκαίρι!

super-market

Έξυπνες λύσεις για οικονομικές και υγιεινές αγορές στο Super Market!

Αρχίστε φτιάχνοντας τη λίστα για τα ψώνια σας από τώρα!