Αρχική > ΣΥΝΤΑΓΕΣ > γεύματα > Μελιτζάνες ιμάμ – εύκολο και ελαφρύ
melitzanes-imam

Μελιτζάνες ιμάμ – εύκολο και ελαφρύ

Άτομα: 2-3, Χρόνος προετοιμασίας: 30’, Χρόνος ψησίματος : 40′, Κόστος: 5 €

ΥΛΙΚΑ :
4 μελιτζάνες – μεσαίο μέγεθος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη γέμιση
3 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 ντομάτες
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
2 σκόρδα
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι. Τις κόβουμε στη μέση και με ένα μαχαίρι βγάζουμε μέρος από το εσωτερικό τους, ώστε να φτιάξουμε μία φωλιά μέσα στην οποία θα βάλουμε τη γέμιση.

Κρατάμε στην άκρη το εσωτερικό από τις μελιτζάνες για να το χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μία γάστρα με καπάκι, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλάτι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 30 λεπτά περίπου. Με αυτό τον τρόπο δεν γίνονται βαριές από το λάδι οι μελιτζάνες μας.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση, βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες που κρατήσαμε ψιλοκομμένη. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί η ψίχα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες πολτοποιημένες, τον πελτέ ντομάτας, τα σκόρδα και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Βράζουμε τη σάλτσα για 2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις μισοψηθούν οι μελιτζάνες που έχουμε στο φούρνο, τις βγάζουμε και ρίχνουμε τη γέμιση που ετοιμάσαμε πάνω από τις μελιτζάνες.

Βάζουμε τη γάστρα με τις μελιτζάνες με κλειστό το καπάκι στο φούρνο και συνεχίζουμε να ψήνουμε το ιμάμ στους 200 °C για 40 λεπτά περίπου.

Οι μελιτζάνες θα μαλακώσουν από τα ζουμάκια που θα βγάλουν τα κρεμμύδια και οι ντομάτες και το ιμάμ θα γίνει πεντανόστιμο. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ιμάμ με τυρί φέτα.

Δείτε επίσης

kotopoulo-liasti

Κοτόπουλο στο φούρνο με λιαστή ντομάτα και κάπαρη

Η λιαστή ντομάτα δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο κοτόπουλο!

thgania-xoirini

Χοιρινή τηγανιά

Συνοδεύστε τη με μια παγωμένη μπύρα και καλή παρέα!