Αρχική > ΣΥΝΤΑΓΕΣ > γεύματα > Όλα τα μυστικά για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά!
mpakaliaros-skordalia

Όλα τα μυστικά για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Άτομα: 4-6, Χρόνος προετοιμασίας: 20’, Χρόνος ψησίματος: 30΄, Κόστος: 15 €

ΥΛΙΚΑ
Για τον μπακαλιάρο:
1 μεγάλο φιλέτο παστό μπακαλιάρο (περίπου 1 κιλό)
1 αυγό
330 ml σόδα (ή μπύρα)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την σκορδαλιά:
½ ψωμί (περίπου 5 μεγάλες φέτες)
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
1-3 σκελίδες σκόρδου
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:fileto-pastou-mpakaliarou Αρχικά βγάζουμε το δέρμα του ψαριού ξεκινώντας από πάνω με κατεύθυνση προς τα κάτω που είναι η ουρά του. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, τα ξεπλένουμε από τα αλάτια και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με άφθονο νερό.

Αφήνουμε τον μπακαλιάρο για τουλάχιστον 24 ώρες μέσα στο νερό και φροντίζουμε κάθε 3 ώρες περίπου να αλλάζουμε το νερό για να φύγει η αλμύρα από το ψάρι.

Την επόμενη μέρα πλένουμε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε το χυλό- κουρκούτι.

kourkouti-mpakaliaros

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αυγό, τη σόδα (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε μπύρα αλλά το αποτέλεσμα είναι να γίνει πιο λιγάκι πιο βαρύ το φαγητό μας) και το αλεύρι. Θέλουμε να έχουμε έναν πηχτό χυλό.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να ζεσταθεί πολύ καλά. Μόλις κάψει το λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση παίρνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε ένα κάθε φορά γυρίζοντάς τα για να τηγανιστούν και από τις 2 πλευρές. Συνεχίζουμε το ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.

Για να φτιάξουμε την σκορδαλιά βάζουμε το ψωμί μέσα σε ένα μπολ με νερό να και στη συνέχεια το στύβουμε καλά. Μέσα σε ένα Multi βάζουμε το ψωμί, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και τα σκόρδα και πολτοποιούμε.skordalia-mpakaliaros

Ανάλογα με το πόσο σκορδάτη θέλουμε να είναι η σκορδαλιά, βάζουμε και τόσες σκελίδες σκόρδου. Δοκιμάζουμε και

διορθώνουμε τη γεύση της σκορδαλιάς σε ξύδι ή αλάτι, ανάλογα με τα γούστα μας!

Σερβίρουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με την σκορδαλιά για να απολαύσει όλη η παρέα το Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο
!

Δείτε επίσης

rizoto-laxanikwn

Ριζότο λαχανικών

Είμαι πρωτάρα στην κουζίνα, αλλά φτιάχνω νοστιμότατο ριζότο!

tortigies-kotopoulo

Τορτίγιες με κοτόπουλο, μαρούλι, ντομάτα και σάλτσα γουακαμόλε

Εύκολες και γρήγορες τορτίγιες για τα πάρτυ ή τις αθλητικές βραδιές!