Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ > Ντομάτα: μία σταρ στην κουζίνα μας!
ntomata ντοματα

Ντομάτα: μία σταρ στην κουζίνα μας!

Η ντομάτα ή τομάτα είναι ένα λαχανικό που πρωταγωνιστεί στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας και στην κουζίνα μας! Η ντομάτα έχει κλέψει την καρδιά μας από την πρώτη στιγμή που τη γευτήκαμε και έχουμε αναπτύξει μαζί της μία σχέση ζωής και μαγειρικών αναζητήσεων.

Είναι κόκκινη, με υπέροχο άρωμα φρεσκάδας και γης, ζουμερή, γευστική και νοστιμίζει τα φαγητά και τις σαλάτες μας. Μας έχει γίνει απαραίτητη στα μαγειρέματά μας και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μεσογειακή διατροφή και κουζίνα.

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο το οποίο είναι μία χρωστική ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα της. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και το λυκοπένιο βοηθάει στην προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου του προστάτη. Η απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό μας αυξάνεται όταν η ντομάτα υποστεί θερμική επεξεργασία, δηλαδή όταν τη ζεσταίνουμε για να φτιάξουμε σάλτσα κλπ.

Όταν άρχισα να σκέφτομαι τις ντομάτες και που χρησιμοποιούνται, δυσκολεύτηκα να βρω με τι δεν συνδυάζονται. Με μεγάλη ευκολία θα σας πω τι μπορείτε να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας με αυτές τις κόκκινες θεές!

Πρώτη και καλύτερη θα βάλω την αγαπημένη σε όλους τους Έλληνες χωριάτικη σαλάτα, που η φήμη της και η γεύση της έχει καθορίσει την Ελλάδα. Γιατί αν δεν φας ντοματούλες νόστιμες το καλοκαίρι στην Ελλάδα, πότε θα φας;

Αλλά η χωριάτικη σαλάτα είναι μόνο η αρχή! Με τη ντομάτα τριμμένη φτιάχνουμε πολύ νόστιμες σάλτσες για τις μακαρονάδες μας και όλα τα ζυμαρικά μας, για τα σαγανάκια με τις γαρίδες, αλλά και σάλτσα για τις πίτσες μας. Τις φτιάχνουμε ζεστές ή κρύες  ντοματόσουπες, σούπες όσπρια (φασολάδες, ρεβίθια, φακές), τις κάνουμε γεμιστές με ρύζι, τις βάζουμε στα ψάρια για να τα κάνουμε πλακί. Επίσης, τις ντομάτες τις κάνουμε πάστα, πελτέ, σάλτσα και λιαστές στον ήλιο, για να τις διατηρήσουμε όλο το χρόνο στο ψυγείο μας. Αν τις κόψουμε κομματάκια, τις βάζουμε πάνω από ντάκο (με κάπαρη, φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο) και πάνω από φρυγανισμένο ψωμί για νόστιμες μπρουσκέτες,  Αλλά και στα καλοκαιρινά φαγητά δίνει νοστιμιά και χρώμα! Φρέσκες περασμένες στον τρίφτη τις βάζουμε στο τηγάνι με αυγά, τις βάζουμε στο καλοκαιρινό μπριάμ, στα φασολάκια, στις μπάμιες, στον αρακά και σε όλα τα λαδερά φαγητά. Όταν είναι λιαστή, μπαίνει ιδανικά  σε ψωμιά, αλμυρά κέικ, cup cakes, πεινιρλί, πιτάκια, τάρτες, πίτες. Φτιάχνουμε κιμά με σάλτσα ντομάτας, κάνουμε το μοσχαράκι και το κοτόπουλο μας κοκκινιστό με χυλοπίτες ή κριθαράκι. Αλλά δεν σταματάμε εδώ και τις κάνουμε γλυκό του κουταλιού παρακαλώ (δοκιμάστε γλυκό του κουταλιού ντοματάκι από την Κερκίνη, είναι υπέροχη η γεύση του!) αλλά και το παγκοσμίως γνωστό cocktail Bloody Mary (φτιάχνεται με χυμό ντομάτας, βότκα, αλάτι, πιπέρι, σέλερι)!

Οι καλύτεροί της φίλοι είναι το ελαιόλαδο, η φέτα, η ρίγανη, ο βασιλικός και ο δυόσμος, το σκόρδο και το κρεμμύδι! Αν και οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν ποτέ!

Η λέξη τομάτα προέρχεται από τη λέξη tomatl της γλώσσας Ναχουάτλ. Από βοτανικής άποψης η ντομάτα είναι φρούτο. Όμως, με βάση μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, η ντομάτα ανακηρύχθηκε λαχανικό.

Δείτε επίσης

office-food

Τέλος οι δικαιολογίες! Τώρα σωστή διατροφή και στο γραφείο!

Φτιάξτε το δικό σας διατροφικό πλάνο για το γραφείο και χάστε τα περιττά κιλά!

axladia

Αχλάδια: τα φρούτα των αρχαίων Ελλήνων

Είναι ζουμερά και έχουν απίστευτη γλυκιά γεύση!