Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ > Η οργανοληπτική δοκιμασία (γευσιγνωσία)
geusignosia-tsakiris

Η οργανοληπτική δοκιμασία (γευσιγνωσία)

Η οργανοληπτική δοκιμασία των εδεσμάτων, δηλαδή η γευσιγνωσία, σε γενικούς κανόνες είναι όμοια με αυτή των κρασιών και περιλαμβάνει τις αισθήσεις της όρασης, όσφρησης, γεύσης και αφής. Στη δοκιμασία των πιάτων προστίθεται η αίσθηση αφής των στερεών, όπως μαλακού, μαστιχωτού, τρυφερού, σκληρού, τραγανού. Απαραίτητο μέρος της οργανοληπτικής δοκιμασίας είναι η αίσθηση της επίγευσης και η αρωματική διάρκεια που παραμένει μετά την κατάποση μιας μπουκιάς. Στη συνολική εκτίμηση της ποιότητας ενός πιάτου συμμετέχει η ποιότητα των πρώτων υλών, ο επιτυχής συνδυασμός των υλικών και η επιτυχής μεταποίησή τους κατά τη μετατροπή τους μέσα από το βράσιμο, το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το φούρνισμα. Επίσης, σημασία έχει η τελική εμφάνιση του πιάτου, η οποία αντιμετωπίζεται ως αρχιτεκτονική κατασκευή, ικανή να προκαλέσει και αυτή την αισθητική απόλαυση. Η μάσηση ως αρχέγονη αναμνηστική επιβεβαίωση της μη αλλοίωσης των τροφών και της μετατροπής τους σε πολτό έχει παραμείνει ως μέρος της γευστικής απόλαυσης.

Κάτι περισσότερο από την απόλαυση: οι λέξεις

Το συνηθισμένο, καθημερινό, σπιτικό φαγητό είναι αυτό που έχουμε μάθει να τρώμε από παιδιά και που, σε συνδυασμό με στοιχεία εθνικής και θρησκευτικής κουλτούρας, δημιουργεί απόλαυση λόγω της συνακόλουθης αίσθησης του ανήκειν και της ασφάλειας που προκαλεί. Όμως, μόνο ο νεωτερισμός στο φαγητό μπορεί να αποτελέσει ηδονή. Το απολαυστικό έδεσμα είναι αυτό που καταφέρνει να μεταβάλει τα γευστικά στερεότυπα. Η σταθερότητα των γούστων, δηλαδή αυτά που θεωρούμε ότι μας άρεσαν μέχρι τότε, βασισμένων στις αναμνήσεις οδηγείται σε κρίση. Ο νεωτερισμός αναιρεί τη στερεότητα του προσωπικού γούστου και αναζητεί την εξαφάνιση και αντικατάστασή του. Ακόμη, πρέπει να δεχθούμε ότι τίποτε δεν μπορούμε να απολαύσουμε, αν δεν έχουμε την ικανότητα να το εκφράσουμε με λέξεις μέσα σε προτάσεις που έχουν νόημα. Τις λέξεις αυτές, για πρώτες ύλες, τεχνικές και συνταγές, αλλά και τη σημασία τους, θα πρέπει να μελετήσουμε ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε την απόλαυση. Άλλωστε κατά τον φιλόσοφο Αντισθένη (444-366 π.Χ.) «αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις». Αιώνες μετά, ο Γάλλος ψυχίατρος Ζακ Λακάν (1901-1981) είπε: «το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν γλώσσα». Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για την απόλαυση της γεύσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο βιβλίο

Δείτε επίσης

trofes-anosopoiitiko-systhma

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ας προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από κρυολογήματα, ιούς και ασθένειες ... τρώγοντας σωστά!

meli

Μέλι, το θαύμα της φύσης!

Γευστικό, θεραπευτικό και καλλυντικό!