Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ > Πεπόνι, το δημοφιλές φρούτο του καλοκαιριού
peponi

Πεπόνι, το δημοφιλές φρούτο του καλοκαιριού

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη ενώ η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Είναι ένα φρούτο που το βρίσκουμε όλο το καλοκαίρι στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ και αναλαμβάνει να μας δροσίσει με την γλυκιά του γεύση.

Πέρα από τη γεύση του, έχει διατροφικές ιδιότητες που το καθιστούν πολύτιμο για τον οργανισμό. Εχει φυσικά σάκχαρα, είναι πλούσιο σε κάλιο, έχει διουρητική δράση, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β6, θειαμίνη, νιασίνη και β-καροτένιο (για την καλή λειτουργία της όρασης), συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερο ποσοστό β-καροτίνης περιέχει. Για να καταλάβετε αν το πεπόνι που θα αγοράσετε είναι αρκετά ώριμο, διαλέξετε το με βάση το βάρος του και το άρωμά του (γλυκιά οσμή).

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι είναι πλούσια πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για τις καλλυντικές του ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού (τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της εφηβικής ακμής).

Το πεπόνι έχει λίγες σχετικά θερμίδες (150 θερμίδες το κιλό περίπου) και μπορεί να αποτελέσει μια γευστική καλοκαιρινή επιλογή χωρίς να έχετε το άγχος των θερμίδων, αρκεί να μη το παρακάνετε. Διατηρείται στο ψυγείο σε μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε κομμάτια για να μην αφυδατωθεί και χάσει την γλυκιά του γεύση και για να μην καταστραφεί η βιταμίνη C με την έκθεση του στον αέρα.

Δοκιμάστε το πεπόνι στις σαλάτες σας (ταιριάζει υπέρχομα με μαρούλι) και συνδυάστε το με κάποιο σκληρό τυρί, προσούτο ή κασέρι. Εναλλακτικά, προσθέστε κύβους πεπονιού στο γιαούρτι σας για ένα δροσιστικό και θρεπτικό επιδόρπιο.

Χτυπώντας το πεπόνι στο στο μπλέντερ, μπορείτε να φτιάξετε χυμό, αναψυκτικό, γρανίτα, παγωτό ή απλά μια σάλτσα πεπονιού. Μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε το κρασί σας συνδυάζοντας γραβιέρα με μέλι και κύβους κρύου πεπονιού.

 

Δείτε επίσης

aggouri

Αγγουράκι το δροσιστικό!

Η λύση για να έχουμε δροσιά και υγεία!

kalokairina rantevou

Καλοκαιρινά ραντεβού!

Καλοκαίρι ... η πιο ερωτική εποχή του χρόνου!