portokali (πορτοκάλι)

Πορτοκάλι … το φρούτο που αγαπάμε!

Ξυπνάμε το πρωί και φανταζόμαστε ένα πρωινό πλούσιο σε βιταμίνες για την νέα μέρα! Φυσικά, ο χυμός πορτοκάλι βρίσκεται πάντα εκεί να μας δυναμώσει και να μας γεμίσει ενέργεια. Τι ξέρουμε, όμως, για αυτό το υπέροχο  φρούτο; Είναι η φήμη του δικαιολογημένη ή μήπως δεν ξέρουμε όλα του τα πλεονεκτήματα;

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα που έχει τη γιορτή του το  χειμώνα! Έχει λίγες θερμίδες, αλλά έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες γεγονός που το καθιστά ένα από τα φρούτα που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απώλεια κιλών.

portokali (πορτοκάλι)

Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σανγκουίνι- κόκκινο. Η  πορτοκαλιά ήταν για αιώνες δέντρο της Κίνας, το οποίο έφεραν στην Ευρώπη οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι τον 15° αιώνα. Η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή πορτοκαλιών και ακολουθούν οι Η.Π.Α., η Ινδία , η Κίνα και η Ισπανία. Στην Ελλάδα το συναντάμε κυρίως στην νότια Ελλάδα, με πιο γνωστούς τους πορτοκαλεώνες του Άργους.

Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο. Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.

Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Το πορτοκάλι είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και περιέχει σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι προλαμβάνει τον οργανισμό από τις ιώσεις.  Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη.

Στην καθημερινότητα της κουζίνας μας, χρησιμοποιούμε το πορτοκάλι για να φτιάξουμε χυμούς, για να το προσθέσουμε στα ψητά μας, για να φτιάξουμε σος για τις σαλάτες μας, για να αρωματίσουμε τα κέικ, τα κουλουράκια, τα τσουρέκια και τα γλυκά μας. Επίσης, με το πορτοκάλι φτιάχνουμε υπέροχο λικέρ και μαρμελάδες. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιΐα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα, επίσης, παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.

Δείτε επίσης

tigani-lipara-pasta-ntomata

Τηγάνι με λιπαρά ή χωρίς λιπαρά και κατσαρόλα με νερό ή χωρίς νερό

Το τηγάνι είναι ένα πολύ βολικό σκεύος μαγειρικής αφού επιτρέπει το γρήγορο μαγείρεμα. Με το τηγάνισμα σε λάδι τα εδέσματα γίνονται πιο τραγανά, πιο λιπαρά και πιο νόστιμα.

vromi-nifades-giaourti

Η θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης!

Σύμμαχός μας στην προσπάθειά να τρεφόμαστε υγιεινά!