Αρχική > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μας καλοσωρίζει στο sidayes
chef-alexandros-papandreou-synenteyksi

Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μας καλοσωρίζει στο sidayes

Αυτό το μήνα κάναμε μια βόλτα μέχρι την Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα στο χώρο όπου γίνονται τα σεμινάρια μαγειρικής του γνωστού σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου. Πέρα από τα όμορφα πράγματα που μάθαμε, είχαμε και μια όμορφη συζήτηση με τον σεφ και τον γνωρίσαμε λίγο καλύτερα.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Παπανδρέου;
Είμαι ο Αλέξανδρος Παπανδρέου. ‘Εχω σπουδάσει μαγειρική στη Γαλλία 4 χρόνια. Εκεί έκανα πρακτική σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Έκανα, επίσης, πρακτική στο Λονδίνο και μετά ένα μεταπτυχιακό στην Αμερική έχοντας κερδίσει υποτροφία από τη σχολή μου λόγω καλών επιδόσεων. Μετά από αυτές τις πολύ ωραίες εμπειρίες στο εξωτερικό, γύρισα στην Ελλάδα και δούλεψα σε εστιατόρια. Ταυτόχρονα ασχολήθηκα πολύ με το styling σε διαφημίσεις όπου γνώρισα πιο πολύ τον κόσμο της τηλεόρασης και το 1999 ανέλαβα το κομμάτι της μαγειρικής -τότε που απέναντι ήταν η Βέφα στον Ant1- στο Φώτη και στη Μαρία, στο “Σαν στο σπίτι σας”. Το 2004 έφτιαξα την εταιρεία Sidayes όπου τότε ασχολείτο περισσότερο με το διαφημιστικό κομμάτι γύρω από το φαγητό. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά κάνω πολύ επιλεκτικά αυτή τη δουλειά. Το 2007 φτιάξαμε το Studio Sidayes εδώ, στην Αγία Παρασκευή που κάνουμε σεμινάρια μαγειρικής. Επίσης, έχω γράψει 14 βιβλία μαγειρικής. Τελευταίο είναι το “Απόλαυση στο πιάτο”, το οποίο κάναμε μαζί με το Philadelphia. Τα τελευταία 2 χρόνια έκανα τηλεοπτική εκπομπή στο Mega με τον Γιώργο Καπουτζίδη. Φέτος είναι και η δεύτερη χρονιά του Cooking -εκπομπή στο Σίγμα tv της Κύπρου. Είναι η πιο επιτυχημένη εκπομπή μαγειρικής της Κύπρου αυτή τη στιγμή. Ασχολούμαι εδώ και 10-12 χρόνια με μεγάλες εταιρείες π.χ. kraft, arla, barilla, nestle. Τέλος, είμαι σύμβουλος σε 1-2 επιχειρήσεις.

Πώς αποφάσισες να γίνεις σεφ;
Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πολύ η μαγειρική από τότε που ήμουν μικρός. Σκέφτηκα να σπουδάσω ναυτιλιακά – οικονομικά, ξεκίνησα για 2 μήνες, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να ασχοληθώ με αυτά. Μιας και από μικρός μάθαινα γαλλικά, πήγα στον Ζαν Λουί Καψαλά -πολύ καλός φίλος και μεγάλος σεφ- και δέσαμε στην κουζίνα. Ήμουν ένα παιδάκι τότε που καθάριζε κρεμμύδια στην αρχή. Κι ενώ ήταν να δουλέψω εκεί 2 εβδομάδες, έμεινα εννιά μήνες. Μετά έψαξα τη σχολή μου, πήγα στη Γαλλία και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο της μαγειρικής.

Μαγειρική ή ζαχαροπλαστική; Ποιο από τα δύο προτιμάς και γιατί;
Ένας σεφ μαθαίνει να κάνει και γλυκά. Τα γλυκά δεν είναι το καλύτερό μου. Όμως, όταν χρειαστεί θα κάνω. Η ζαχαροπλαστική θέλει πολύ λεπτομέρεια, ενώ η μαγειρική είναι πιο ελεύθερη και σε αφήνει να διασκεδάσεις, να κινηθείς, να παίξεις με τα υλικά πολύ περισσότερο, να αυτοσχεδιάσεις, να φανταστείς, να κάνεις περίεργους συνδυασμούς. Όχι πως στη μαγειρική αυτό δε γίνεται, απλά εκεί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η λεπτομέρεια.

Έχεις ασχοληθεί με πολλά πράγματα. Έχεις γράψει βιβλία, έχεις κάνει τηλεόραση, διδάσκεις. Τι σε γοητεύει περισσότερο;
Το καθένα έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά μου. Το κομμάτι των σεμιναρίων μου αρέσει πολύ. Υπάρχουν φορές που λέω ότι κουράστηκα, αλλά μόλις περάσει λίγος καιρός χωρίς να κάνω κάποιο σεμινάριο συνειδητοποιώ πως μου λείπει. Επίσης, μου αρέσει πολύ να γράφω βιβλία γιατί έτσι δημιουργώ. Άλλωστε τα βιβλία μένουν. Και το ότι δημιουργείς χωρίς να φαίνεται το όνομά σου συνταγές για μεγάλες εταιρείες είναι πολύ καλό. Δεν έχει σημασία που δεν το γνωρίζει το κοινό, το γνωρίζω εγώ και αυτό είναι αρκετό.

Βρισκόμαστε στο χώρο των σεμιναρίων σου. Περιέγραψέ μας με λίγα λόγια τι γίνεται σε αυτά.
Κάθε Σεπτέμβρη βγαίνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα από 35-50 σεμινάρια -ανάλογα με τη χρονιά και τις υποχρεώσεις που έχω. Τα σεμινάρια γίνονται εδώ, στο Studio Sidayes στην Αγία Παρασκευή και μπορούν να συμμετέχουν 15-17 άτομα. Μαγειρεύουμε από την αρχή μέχρι το τέλος, δηλαδή ξεκινάμε από τη στιγμή που θα καθαρίσουμε το κρεμμύδι και τελειώνουμε αφού δοκιμάσουμε τα πιάτα. Γενικώς περνάμε ωραία, ο κόσμος δείχνει να το διασκεδάζει.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι για να είσαι καλός σε κάτι έπρεπε να έχεις φυσικό ταλέντο. Εσύ τι πιστεύεις για τη μαγειρική; Είναι απλά κάτι που το “έχεις” ή που το μαθαίνεις;
Πιστεύω ότι για καθετί πρέπει να έχεις ταλέντο. Στη μαγειρική όμως πρέπει να έχεις και καλή γνώση. Να έχεις διαβάσει πολύ, να έχεις σπουδάσει, να έχεις περάσει από πολλές κουζίνες, να έχεις πει πολλές φορές “Oui chef” και να έχεις βάλει κάτω το κεφάλι. Έτσι φτάνεις σε κάποιο σημείο. Από εκεί και πέρα το ταλέντο βοηθά στο να μπορείς να δημιουργήσεις και να φανταστείς καινούριες γεύσεις, καινούρια πιάτα. Αλλά για να το κάνεις αυτό, χρειάζεται να ταξιδέψεις, να δεις, να δοκιμάσεις.

Το ίντερνετ θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δάσκαλο στο κομμάτι της μαγειρικής;
Το ίντερνετ δυστυχώς δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την πρακτική. Δε μπορείς να μάθεις να οδηγείς από το ίντερνετ. Έτσι δε μπορείς να μάθεις να κόβεις και τα λαχανικά γρήγορα από το ίντερνετ. Μπορεί να δεις πώς θα κάνεις μια σωστή στροφή στο σκι με τη βοήθεια του διαδικτύου, αλλά αν δεν προσπαθήσεις να το κάνεις στην πράξη δεν θα το μάθεις ποτέ. Μπορεί να δεις και πώς θα μάθεις να κολυμπάς, αλλά θα κολυμπήσεις; Όχι, θα πας στον πάτο! Θέλει, λοιπόν, προσοχή! Γιατί μπορεί να αντιγράφεις συνταγές και πολύ γρήγορα να βρεθείς στον πάτο.

Στις γιορτές των Χριστουγέννων την τιμητική τους έχουν τα τραπέζια με την οικογένεια και τους φίλους. Εσύ τι θα μαγείρευες για τους δικούς σου ανθρώπους σε ένα γιορτινό τραπέζι;
Μια πολύ ωραία σούπα από σπανάκι με μια κρέμα από μπλε τυρί. Μια πράσινη σαλάτα με λίγο ψιλοκομμένο μάνγκο και αβοκάντο και φιλέτο πάπιας. Ένα κότσι χοιρινό με γλυκό ντοματάκι από τη Λήμνο σβησμένο με πόρτο που θα συνοδεύεται από μανιτάρια και λαχανάκια Βρυξελλών και για γλυκό μια γρήγορη τιραμισού χωρίς καφέ, με amaretto και κουραμπιέδες που έχουμε άφθονους αυτές τις μέρες αντί για μπισκότα.

Υπάρχει κάποιο φαγητό το οποίο να φέρνει στο μυαλό σου ευχάριστες αναμνήσεις;
Και βέβαια. Μακαρόνια με κιμά!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυκό;
Σοκολάτα. Οτιδήποτε έχει σοκολάτα. Κορμός για παράδειγμα.

Τι θεωρείς καλό φαγητό;
Καλό φαγητό είναι κάτι που είναι φτιαγμένο με πολύ καλά προϊόντα, ακόμη και αν είναι κάτι πολύ απλό. Απλό αλλά ωραίο είναι για εμένα μια απλή ντομάτα με έναν πολύ ωραίο ανθό αλατιού ή ένα σκέτο φιλέτο συκωτιού πάπιας που μπορεί να το τηγανίσεις και να το φας με λίγο ψωμάκι ή μια καλοψημένη μπριζόλα με λίγο αλάτι κι ένα ποτήρι κρασί. Ή μακαρόνια!

Σημαντικότερο ρόλο σε ένα πιάτο παίζει η εικόνα ή η γεύση;
Και τα δύο. Μπορεί να έχεις μια πάρα πολύ ωραία εικόνα και η γεύση να είναι χάλια. Άρα χάνεις την εικόνα. Και το αντίθετο.

Ποιο ελληνικό προϊόν χρησιμοποιείς πολύ συχνά στην κουζίνα σου;
Είναι πολλά! Τα προϊόντα του φίλου μου, του Χρήστου Παπαδημητρίου, τα ξίδια, τα μπαλσάμικα και οι μουστάρδες. Είναι από τα αγαπημένα μου και τα χρησιμοποιώ πολύ. Μου αρέσουν και τα γλυκά του κουταλιού του Αχιλλαδέλη από τη Λήμνο, τα οποία τα ανακάλυψα τελευταία. Το αυγοτάραχο του φίλου μου, του Ζαφείρη Τρικαλινού, το εκπληκτικό χέλι του Γείτονα από την Άρτα που είναι φοβερός άνθρωπος και φίλος. Μπορώ να σου πω και πολλά άλλα, αλλά αυτά είναι από τα αγαπημένα μου.

Πώς εξηγείς το γεγονός ότι ενώ πολλοί συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα, η τηλεόραση προβάλλει συνεχώς όλο και περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες τροφίμων οι οποίες πρέπει κάπως να διαφημιστούν. Έτσι, επειδή τα κανάλια δεν έχουν διαφημίσεις, παίρνουν budget από αυτές τις εταιρείες και βρίσκουν μια διέξοδο για έσοδα στο κομμάτι της μαγειρικής. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι εκπομπές είναι χορηγούμενες.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο άμεσο μέλλον;
Συνεχίζω την εκπομπή στην Κύπρο, η οποία πάει πολύ καλά και υπάρχει μια πιθανότητα να συνεχιστεί και του χρόνου. Ευελπιστώ μέχρι το καλοκαίρι να έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που ετοιμάζω για τη Λήμνο και μέχρι τον Οκτώβριο να κυκλοφορήσει ένα άλλο βιβλίο μου για το οποίο δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα. Θα είναι κάτι που πρώτη φορά θα γίνει στην Ελλάδα και θα είναι έκπληξη!

Δείτε επίσης

afroditi-argyrou-interview

Αφροδίτη Αργυρού: Μαγειρεύει και μιλάει για κορίτσια που δεν… γουστάρουν και γουστάρουν!

"Η μαγειρική είναι δημιουργία, είναι φευγιό, απόλαυση, προσφορά"...!

kalantzis-troulos

Κωνσταντίνος Καλαντζής (Ταβέρνα Τρούλος, Σκιάθος): Το καλό φαγητό πρέπει να ικανοποιεί και τις πέντε αισθήσεις!

Αυτό το μήνα συναντήσαμε και είχαμε μια όμορφη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Καλαντζή ο οποίος …