Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ > Του σκόρδου τα “καμώματα”
skordo

Του σκόρδου τα “καμώματα”

Είναι γεγονός ότι σε πολλούς από εμάς δεν αρέσει το σκόρδο γιατί έχει έντονη μυρωδιά που μας ενοχλεί όταν το καθαρίζουμε αλλά και όταν το τρώμε (οφείλεται στην αλικκίνη, η οποία αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς). Και αυτό το καταλαβαίνουμε κυρίως όταν το σκόρδο είναι ωμό μέσα στο φαγητό μας, όπως π.χ. μέσα στο τζατζίκι ή τη σκορδαλιά.

Πέρα όμως από την μυρωδιά του που μας απωθεί, η κατανάλωση του σκόρδου έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Άλλωστε και στη λαϊκή μας παράδοση, το σκόρδο χρησιμοποιείται από παλιά για την προστασία έναντι στο κακό μάτι (φτου σκόρδα!). Ας δούμε όμως τις ευεργετικές του ιδιότητες αναλυτικά:

Αντικαρκινικές ιδιότητες: Συστήνεται από τους επιστήμονες η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα καθώς έρευνες έδειξαν ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Καταπολεμά την πίεση και την κακή χοληστερίνη: Υπάρχουν αντιφατικές μελέτες σχετικά με αυτό, αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι σε πολλές από αυτές, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση σκόρδου μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τη συνολική χοληστερίνη.

Βοηθά το καρδιαγγειακό μας σύστημα: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την ελαστικότητα και την σκληρότητα των αγγείων, λειτουργεί σαν αντιθρομβωτικό και έχει υποτασικές ιδιότητες.

Λειτουργεί ως αντιβιοτικό: Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό ευρέος φάσματος ενάντια σε αμέτρητα μικρόβια που μεταδίδουν ασθένειες. Από τα παλιά χρόνια, το σκόρδο χρησιμοποιείται για τον βήχα, το κρύωμα και τον πυρετό.

Αυτό που προτείνουμε εμείς για να κρατήσετε μόνο την γλυκιά γεύση και το άρωμα του σκόρδου είναι να το μετατρέψετε σε άλειμμα! Με έναν πολύ εύκολο τρόπο μπορούμε να έχουμε πάντα στο ψυγείο μας άλειμμα σκόρδου και το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε έξτρα γεύση στο φαγητό μας.

alleima-skordou

Για να φτιάξουμε το άλειμμα σκόρδου χρειαζόμαστε :

9 κεφάλια σκόρδου (πολλές σκελίδες)
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
Λίγο αλάτι
Λάδι (για τη συντήρηση στο ψυγείο)

 

mprousketes-skordo-laxanika

Αυτό το απλό και ιδιαίτερο άλειμμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε σκορδόψωμα ή μυρωδάτες μπρουσκέτες, να αρωματίσουμε τις μακαρονάδες, τα σουτζουκάκια, τις πατάτες φούρνου και ότι άλλο μας αρέσει!

 

Δείτε επίσης

krasi-geusignosia

Ένα μικρό μάθημα γευσιγνωσίας

Για να μάθετε να δοκιμάζετε κρασιά, αρκεί να αφιερώσετε το λίγο χρόνο που θα χρειαστείτε για …

krasi-saltsa-tairiazei

Κρασί και σάλτσες: ποιο κρασί ταιριάζει με ποια σάλτσα

Στην απλή ελληνική κουζίνα, όπως γνωρίζουμε, τα συστατικά του φαγητού συνήθως μαγειρεύονται μέσα σε ένα μοναδικό σκέυος, …