Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ > Ένας πειρασμός που τον λένε … ΣΟΚΟΛΑΤΑ!
chokolate

Ένας πειρασμός που τον λένε … ΣΟΚΟΛΑΤΑ!

Λίγοι είναι εκείνοι που δεν αγαπούν τη σοκολάτα. Αν έπρεπε να βρούμε κάποιον, θα έπρεπε να ψάξουμε πάρα πολύ. Τη βρίσκουμε παντού και σχεδόν καθημερινά θέλουμε να τη γευτούμε.

Αλλά γνωρίζουμε αν αυτός ο πειρασμός κάνει καλό στον οργανισμό μας; Οι απόψεις διίστανται και τελικά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Από τη μια μας “ανεβάζει”, από την άλλη μπορεί να έχει και επιπτώσεις στην υγεία μας.

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα υγείας αποτελούν βασικό αντικαταθλιπτικό. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν χορηγούνταν χάπια με κακάο (αντί για αντικαταθλιπτικά) το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο με αυτό των φαρμάκων. Το κακάο αύξανε  την ορμόνη του εγκεφάλου μας που λέγεται σεροτονίνη από την οποία εξαρτάται το αν έχουμε ή όχι άγχος.

Επίσης, η σοκολάτα βοηθά πολύ στο κυκλοφορικό μας σύστημα και έχει και αρκετά αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά. 100 γρ. σοκολάτας έχουν 550 θερμίδες σχεδόν καθαρού λίπους και ζάχαρης που την καθιστούν υπεύθυνη για την παχυσαρκία και γενικότερα για την καταστροφή της υγείας μας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσο τρώμε σοκολάτα, άλλο τόσο τη θέλουμε. Αυτό οφείλεται σε κάποιες ουσίες που περιέχει, όπως οι n-arclethanolamines που περιέχεται και στην κάνναβη), οι οποίες σχετίζονται με τον εθισμό.

Επιπλέον, η άποψη που επικρατεί πως η σοκολάτα λειτουργεί ως αφροδισιακό, δεν έχει κάποια βάση. Τουλάχιστον, δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Όμως, χάρις σε κάποιες ουσίες που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες “φτιάχνει” η διάθεσή μας.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως η σοκολάτα βλάπτει τα ζώα καθώς δεν μπορούν να μεταβολίσουν μια ουσία που περιέχει, τη θεοβρωμίνη.

Με το λιώσιμο της σοκολάτας στο στόμα αυξάνεται η εγκεφαλική δραστηριότητα 4 φορές περισσότερο από ένα παθιασμένο φιλί!
Photo credit: Tasumi1968 / Foter / CC BY-NC-ND

Δείτε επίσης

vanilla-vanilia-glyka

Βανίλια: Το πιο αγαπημένο αρωματικό των γλυκών

Η πλέον χρησιμοποιούμενη αρωματική πρώτη ύλη στη ζαχαροπλαστική είναι η βανίλια, καρπός του φυτού Vanilla …

skordo

Του σκόρδου τα “καμώματα”

Είναι γεγονός ότι σε πολλούς από εμάς δεν αρέσει το σκόρδο γιατί έχει έντονη μυρωδιά …