Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ > Σταφίδα … Μικρή στο μάτι, αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία!
stafides

Σταφίδα … Μικρή στο μάτι, αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία!

Το σταφύλι είναι ένας καρπός πολύτιμος από τη σάρκα του ως τη φλούδα και τα κουκούτσια του. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αμπέλια σε πολλές περιοχές και ο καρπός τους έχει πολύ σημαντική θέση στη ζωή και στη διατροφή των ανθρώπων.

Το ίδιο σημαντικά όμως είναι και τα προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι. Μεταξύ αυτών είναι και οι σταφίδες, οι οποίες είναι στην ουσία αποξηραμένα σταφύλια. Ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων αν και συχνά τις κατατάσσουμε στην κατηγορία των ξηρών καρπών.

Στην αγορά θα βρούμε σταφίδες μαύρες και ξανθές. Πέρα όμως από το χρώμα και γενικότερα τη μορφή τους, αν τις δοκιμάσουμε θα βρούμε διαφορές και στη γεύση. Η μαύρη σταφίδα έχει μικρό μέγεθος και καλλιεργείται στην Πελοπόννησο κυρίως, ενώ η ξανθή έχει μεγαλύτερο μέγεθος και καλλιεργείται στην Κόρινθο και στο Ηράκλειο.

Στην αρχαιότητα, όπως άλλωστε και στις μέρες μας, κατείχαν πολύ σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν ως μέσο ανταλλαγής, ως επιβράβευση και ως θεραπεία.

Σήμερα η σταφίδα αποτελεί υπέρ-τροφή καθώς έχει ιδιαίτερα μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Επομένως,είναι φυσικό τα οφέλη από την κατανάλωσή τους να είναι πολυάριθμα.

Τι προσφέρει, λοιπόν, η σταφίδα στον οργανισμό μας;
Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις και εμποδίζει την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και οδοντικής πλάκας. Τέλος, οι σταφίδες είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Για τη νοικοκυρά η σταφίδα είναι ένα αγαπημένο υλικό γιατί έχει αμέτρητες χρήσεις. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για να τη χρησιμοποιήσετε είτε στη μαγειρική είτε στη ζαχαροπλαστική.

  • Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας σταφίδες στο γάλα με τα δημητριακά ή στο γιαουρτάκι σας. Αμέσως θα αποκτήσουν μια γλύκα!
  • Ανακατέψτε μερικές σταφίδες με τους ξηρούς καρπούς και θα έχετε ένας πρώτης τάξεως σνακ.
  • Ρίχνοντας λίγες σταφίδες στα μπισκοτάκια σας, στη μηλόπιτά σας  ή στο μίγμα του κέικ θα τα απογειώσετε γευστικά!
  • Προσθέστε σταφίδες στις σαλάτες σας, στη γέμιση των κρεάτων ή απλά συνοδεύστε το ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι. Θα εκπλαγείτε από την τόση νοστιμιά!

Όμως, και εδώ χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση! Αν το παρακάνουμε, μαζί με τα θρεπτικά συστατικά της σταφίδας θα πάρουμε κι ένα σωρό θερμίδες!

Δείτε επίσης

salata-marouli-me-xera-suka-kai-stafuli

Τα υλικά της σαλάτας

Σαλάτες είναι πιάτα που, εκτός των άλλων, περιέχουν και ωμά λαχανικά (τα λάχανα είναι ένα …

marinada-kreata-sitema

Το σίτεμα και το μαρινάρισμα του κρέατος

Το κρέας του βοδινού, αλλά και ορισμένων κυνηγίων, διατηρείται, σιτεύοντας, για 2-4 εβδομάδες σε θερμοκρασία …