Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > Ταχινοκούλουρα! Νόστιμο και απλό νηστίσιμο γλυκό για την Σαρακοστή
tahinokouloura-oresivios-horio

Ταχινοκούλουρα! Νόστιμο και απλό νηστίσιμο γλυκό για την Σαρακοστή

Μοσχομύρισε το σπίτι μας στο χωριό το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ψήσαμε αυτά τα κουλούρια με ταχίνι, χυμό πορτοκαλιού και κανέλα. Μία όμορφη μυρωδιά ενός απλού φρεσκοψημμένου γλυκίσματος μας προδιαθέτει γιά τις μέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι το Πάσχα. Είναι, άλλωστε, μία ευκαιρία να δοκιμάζουμε κάποιες γεύσεις, τις οποίες σπάνια τις συνατάμε τους υπόλοιπους μήνες, ιδίως όσον αφορά το θρεπτικό ταχίνι και τους συνδυασμούς του! Το ταχίνι το χρησιμοποιούμε αυτήν την περίοδο – μεταξύ άλλων – για να φτιάχνουμε και τα παραδοσιακά κουλούρια Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και πεντανόστιμη νηστίσιμη μελιτζανοσαλάτα, όπως τη φτιάχνουν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος.

Ταχινοκούλουρα, λοιπόν, που θα σας ενθουσιάσουν με την απλή τους συνταγή, τη νόστιμη γεύση και τη σπιτική τους ευωδία!

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη:
Αλεύρι: 300 γρ. περίπου
Μπέικιν πάουντερ: 3/4 κουταλάκι
Αλάτι: μια πρεζα
Τριμμένη κανέλα: 1/2 κουταλάκι
Βούτυρο φυτικό: 60 γρ. μαλακό
Χυμό πορτοκαλιού: 150 ml περίπου

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση:
Ταχίνι: 80 γρ.
Ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη): 80 γρ.
Μέλι: 1 κουταλιά
Ξύσμα πορτοκαλιού: από 1/2 πορτοκάλι
Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι
Καλαμποκέλαιο: 2 – 4 κουταλιές
Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και σταφίδες στο μείγμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα και προσθέτετε το βούτυρο. Τρίβετε με τα χέρια σας το μείγμα. Ρίχνετε λίγο – λίγο το χυμό, μέχρι να πάρετε μια μάλλον σφιχτή ζύμη. Τυλίγετε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Σε μπολ ανακατεύετε το ταχίνι, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το ξύσμα. Προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το λάδι μέχρι να πάρετε έναν πηχτό χυλό.
  3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Με τον πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, περίπου 8 Χ 35 εκ.
  5. Απλώνετε στο κέντρο, κατά μήκος 2 – 3 κουταλάκια από τη γέμιση.
  6. Τυλίγετε σε σαλιγκάρι και αραδιάζετε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.
  7. Ψήνετε στους 180° C για 20′. Η ζύμη γίνεται πολύ καλή, χρειάζεται μόνο προσοχή να μην είναι πολύ λεπτή, για να συγκρατεί τη γέμιση κατά το ψήσιμο.

Όμορφη Πασχαλινή Μυρωδιά φρεσκοψημμένου γλυκίσματος! Ταιριάζουν πολύ με τον πρωινό σας καφέ!

Δείτε επίσης

salata-marouli-me-xera-suka-kai-stafuli

Τα υλικά της σαλάτας

Σαλάτες είναι πιάτα που, εκτός των άλλων, περιέχουν και ωμά λαχανικά (τα λάχανα είναι ένα …

marinada-kreata-sitema

Το σίτεμα και το μαρινάρισμα του κρέατος

Το κρέας του βοδινού, αλλά και ορισμένων κυνηγίων, διατηρείται, σιτεύοντας, για 2-4 εβδομάδες σε θερμοκρασία …