tarta-mprokolo

Τάρτα με μπρόκολο

Άτομα: 8-10, Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά , Χρόνος ψησίματος: 50’, Κόστος: 8 €

ΥΛΙΚΑ :
Για τη ζύμη μπριζέ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο
1 αβγό
3 κουταλιές σούπας νερό
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
600 γρ. μπρόκολο
1 ξερό κρεμμύδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
130 γρ. τυρί ροκφόρ (ή μπλε τυρί Δανίας)
100 ml φρέσκο γάλα
Πιπέρι
3 αυγά
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στην αρχή ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαργαρίνη και τα αναμιγνύουμε με τα χέρια μας έως ότου το μίγμα να είναι τριμμένο. Μετά προσθέτουμε το αβγό, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε τόσο πιο μαλακή γίνεται η ζύμη. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο και εν συνεχεία την ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή (ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει). Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης σε μία ταρτιέρα ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή σε μία στρογγυλή φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά.

Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το βάζουμε να βράσει για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Αφού βράσει, κόβουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε κομμάτια και το αφήνουμε να στραγγίξει. Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τα 50 ml γάλα, το ροκφόρ και το πιπέρι και τα αναμιγνύουμε μέχρι να γίνουν μία ρευστή σάλτσα. Βάζουμε τα βρασμένα μπουκετάκια μέσα στην σάλτσα τυριού και τα ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τη ζύμη της τάρτας.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα αυγά, τα υπόλοιπα 50 ml γάλα και την τριμμένη γραβιέρα και περιχύνουμε με αυτό την τάρτα. Τέλος, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 30 λεπτά και έτοιμη η τάρτα μας!

Δείτε επίσης

mosxaraki-makaronia

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χωριάτικες χυλοπίτες

Ένα φαγητό που μας θυμίζει το οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι!

tarta-manitaria

Τάρτα με μανιτάρια

Σερβίρετε την τάρτα με λευκό κρασί... Θα εντυπωσιάσετε με τη γεύση της!