Αρχική > ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ > ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ > Ταχίνι… Θρεπτικό, υγιεινό και με πρωταγωνιστικό ρόλο στη νηστεία!
taxini

Ταχίνι… Θρεπτικό, υγιεινό και με πρωταγωνιστικό ρόλο στη νηστεία!

Η αλήθεια είναι ότι στο βασίλειο των τροφών υπάρχουν εξαιρετικές τροφές οι οποίες ναι μεν είναι φοβερά θρεπτικές, αλλά πολύ ύπουλες θερμιδικά. Σε αυτή την κατηγορία τροφών ανήκει και το ταχίνι, το οποίο καταναλώνουμε περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Πρώτα πρώτα ας δούμε τι ακριβώς είναι το ταχίνι! Είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από τους σπόρους του σησαμιού. Οι σπόροι αυτοί περνούν από επεξεργασία. Πιο συγκεκριμένα, οι σπόροι αποφλοιώνονται, ξηραίνονται και πολτοποιούνται δημιουργώντας μια λιπαρή κρέμα, το ταχίνι.

Το ταχίνι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πολύ ασβέστιο το οποίο καταπολεμά την οστεοπόρωση, κάλιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μαγγάνιο και σελήνιο που έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χαλκό που ενισχύει τις αρθρώσεις και σίδηρο που τονώνει τον οργανισμό και καταπολεμά την αναιμία. Επιπλέον, περιέχει Ω6 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και βιταμίνη Ε που προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση.

Τα τελευταία χρόνια τα συστατικά του ταχινιού αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία ορισμένων ουσιών με σημαντικές ιδιότητες, κυρίως αντιοξειδωτικές, όπως είναι οι στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη κ.α.) και οι λιγνάνες. Ιδιαιτέρως για τις λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη), οι οποίες βρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι και στο ταχίνι, υπάρχουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με σημαντικά προβλήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου και γενικότερα από παράγοντες που προκαλούν γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.

Το ταχίνι χρησιμοποιείται κατά κόρον στη δημιουργία του γνωστού μας χαλβά. Πολύς κόσμος το τρώει το πρωί με το πρωινό του ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Παρά το γεγονός όμως ότι το ταχίνι είναι πάρα πολύ θρεπτικό, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την κατανάλωσή του. Δυστυχώς περιέχει πολλές θερμίδες. 100 γρ. ταχίνι αντιστοιχούν σε 660 θερμίδες. Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να το καταναλώνουμε με φειδώ, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βάρους!

Δείτε επίσης

salata-marouli-me-xera-suka-kai-stafuli

Τα υλικά της σαλάτας

Σαλάτες είναι πιάτα που, εκτός των άλλων, περιέχουν και ωμά λαχανικά (τα λάχανα είναι ένα …

marinada-kreata-sitema

Το σίτεμα και το μαρινάρισμα του κρέατος

Το κρέας του βοδινού, αλλά και ορισμένων κυνηγίων, διατηρείται, σιτεύοντας, για 2-4 εβδομάδες σε θερμοκρασία …