Αρχική > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > Ο σεφ Θεόφιλος Ιωάννου στο Food Trails!
theofilos ioannou

Ο σεφ Θεόφιλος Ιωάννου στο Food Trails!

theofilos ioannouTo Food Trails εγκαινιάζει τη στήλη των συνεντεύξεων παρέα με έναν ανερχόμενο σεφ! Το όνομα αυτού … Θεόφιλος Ιωάννου! Γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθώς είναι μόνο 27 χρόνων, σπούδασε στο ΙΕΚ Δέλτα της Θεσσαλονίκης, έχει εργαστεί στο Βέλγιο, υπήρξε εισηγητής σε σεμινάρια ελληνικής γαστρονομίας, επέστρεψε στη Δράμα για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση “Ουσίες κι οινοπνεύματα” και τώρα βρίσκεται στην Κύπρο και εργάζεται στο “Φούρνο της Πανδώρας” … Ας τον γνωρίσουμε!

Πότε και πώς άρχισε η ενασχόληση σου με τη μαγειρική;

Είμαι χαρούμενος γιατί ήμουν από εκείνα τα μικρά παιδάκια που όταν τα ρωτούσες τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν είχαν έτοιμη την απάντηση. Εγώ, λοιπόν, ήξερα από τότε τι ήθελα να γίνω … Μάγειρας! Και, όταν μεγάλωσα, το κυνήγησα! Από μικρός ήταν εύκολο να μπω σε μια κουζίνα λόγω της οικογενειακής επιχείρησης, αλλά και λόγω της μητέρας μου την οποία μου άρεσε συχνά να βοηθώ. Ακόμα και τώρα πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθεί να φτάσει τις γεύσεις που μας χάριζε η μητέρα μου στο τραπέζι.

Επάγγελμα σεφ! Γένους αρσενικού ή θηλυκού;

Πιστεύω πως είναι γένους αρσενικού! Είναι μια αρκετά δύσκολη δουλειά, χωρίς ωράριο πολλές φορές και η προσωπική μου εμπειρία έδειξε πως δύσκολα πολλές γυναίκες μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια κουζίνα. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι οι γυναίκες βγάζουν πολλές φορές στα πιάτα τους “το φαγητό της μαμάς” και το αποτέλεσμα είναι απίστευτο!

Ποιον σεφ έχεις ως πρότυπο και με ποιον θα ήθελες να συνεργαστείς;

Ως πρότυπο έχω τη μητέρα μου και, ως προς τη συνεργασία, δίνω τα πάντα για να δουλέψω μια βδομάδα μόνο – και το τονίζω – με τον Gordon Ramsay.

Ποια είναι η άποψη σου για τις τηλεοπτικές εκπομπές  και τους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς μαγειρικής;

Πιστεύω ότι έκαναν το κοινό πιο απαιτητικό. Ο κόσμος πλέον γνωρίζει περισσότερα ή θα ρωτήσει να μάθει για αυτό που θα γευτεί. Άρα κι εμείς γινόμαστε καλύτεροι και δε μένουμε στάσιμοι, αφού υπάρχει κόσμος που θέλει να δοκιμάσει καινούριες γεύσεις και δεν έχει γευστικά ταμπού.

Με ποια εθνική κουζίνα θα ήθελες να ασχοληθείς και γιατί;

Πραγματικά, δεν υπάρχει κάποια κουζίνα που δεν θα ήθελα να γνωρίσω. Για αυτό που είμαι σίγουρος, όμως, είναι ότι δεν θα άλλαζα ποτέ τα μεσογειακά μας προϊόντα και την ελληνική κουλτούρα σε ένα κυριακάτικο τραπέζι.

Από που είναι επηρεασμένη η μαγειρική σου;

Η μαγειρική μου είναι επηρεασμένη από τα παιδικά μου χρόνια. Πάντα προσπαθώ να δίνω στα πιάτα μου κάτι από “μαμά”, ώστε να γίνονται πιο ζεστά και προσιτά.

Συμπλήρωσε τις φράσεις…

Το καλύτερο μου πιάτο … προσπαθώ ακόμα να το δημιουργήσω! Κάθε μέρα σκέφτομαι κάτι καινούριο, προσπαθώ να το δημιουργήσω όπως το έχω στο μυαλό μου – αυτό μπορεί να διαρκέσει και εβδομάδες. Όταν πια τα καταφέρνω, ενθουσιάζομαι, αλλά μετά ασχολούμαι με μια άλλη ιδέα που μου φαίνεται ακόμα καλύτερη!

Πρώτη αποτυχία στην κουζίνα … ήταν η προσπάθεια μου να φτιάξω ντολμαδάκια, όταν ήμουν ακόμα φοιτητής. Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να βάλω αμπελόφυλλα και στον πάτο της κατσαρόλας, με αποτέλεσμα να κάψω αρκετά ντολμαδάκια. Ευτυχώς, τα λίγα που έσωσα ήταν πολύ νόστιμα και δεν έμεινα νηστικός!

Αγαπημένο πιάτο … τα φρέσκα ζυμαρικά σε κάθε μορφή!

Το τέλειο ρομαντικό δείπνο για εμένα … δεν υφίσταται χωρίς την παρουσία σοκολάτας!

Πηγή έμπνευσης για τη μαγειρική μου … η μουσική και η γυναίκα μου!

Η μαγειρική για εμένα είναι … απλά τέχνη!

Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρά σου για το μέλλον;

Τα σχέδια και τα όνειρα για το μέλλον τα αποφεύγω, ειδικά σε αυτές τις εποχές που ζούμε. Ξυπνάω, δημιουργώ και ζω την ημέρα!

Χάρισέ μας μια συνταγή!

Πολλοί θεωρούν το ψάρι ως κάτι δύσκολο, οπότε θα σας χαρίσω μια εύκολη, γρήγορη και εντυπωσιακή συνταγή με βάση το ψάρι.

Φιλέτο γλώσσας με μαγιονέζα και γιαούρτι.

Photos by: Danai Pantzaridou

Δείτε επίσης

mr-juke-interview

Mr Juke: Μας “κερνάει” μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες με χιούμορ

Πρωτότυποι γευστικοί συνδυασμοί σε gourmet έκδοση!

ioanna tsolomiti interview

Ιωάννα Τσολομίτη: Η επιτυχία κάθε σεφ είναι να είναι στις καρδιές των ανθρώπων!

"Η φιλοδοξία κάθε σεφ είναι να παρουσιάζει πολύ όμορφες δουλειές... Η επιτυχία όμως είναι να είσαι στις καρδιές των ανθρώπων!"