Αρχική > ΣΥΝΤΑΓΕΣ > γλυκά > Πασχαλινά τσουρέκια
tsoureki

Πασχαλινά τσουρέκια

Κομμάτια: 5-6, Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες και 30′, Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά, Κόστος: 15 €

ΥΛΙΚΑ :
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. αλεύρι σκληρό (ή robin hood το αμερικάνικο)
6 αυγά
½ λίτρο φρέσκο γάλα
½ ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
800 γρ. ζάχαρη
300 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
1 σακουλάκι μαχλέπι σε σκόνη
1 σακουλάκι  κάρδαμο-κακουλέ σε σκόνη
2 βανίλιες
Λίγο αλάτι
125 γρ. φρέσκια μαγιά
1 αυγό για επάλειψη
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για να φουσκώσει η ζύμη που θα ετοιμάσουμε πρέπει να φροντίσουμε το σπίτι μας να είναι ζεστό. Θα χρειαστούμε μία μεγάλη λεκάνη και κόσκινο. Τα αυγά και ο χυμός πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη λεκάνη βάζουμε κοσκινισμένα τα αλεύρια. Σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας μία τρύπα στο αλεύρι και ρίχνουμε εκεί μέσα τη διαλυμένη μαγιά που την ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι για να φτιάξουμε ένα χυλό. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με ένα τραπεζομάντηλο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η μαγιά.

Μέχρι να φουσκώσει η μαγιά ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά με την ζάχαρη πολύ καλά με το σύρμα. Βράζουμε το γάλα και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του για μην κάψει τη μαγιά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Αφού φουσκώσει η μαγιά, ρίχνουμε  κατά σειρά τα υλικά και ταυτοχρόνως ζυμώνουμε  (βάζουμε πρώτα το μαχλέπι, το κακουλέ, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αυγά με την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ζεστό γάλα). Αφού ζυμώσουμε για λίγη ώρα -μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, ρίχνουμε λίγο λίγο το λιωμένο φρέσκο βούτυρο κόβοντας σε κομμάτια τη ζύμη ώστε να απορροφήσει καλύτερα τη βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη και μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα έως ότου να φουσκώσει.

tsourekia

Ετοιμάζουμε τα ταψιά βάζοντας λαδόκολλα και αλείφοντας τα με λιωμένο βούτυρο. Αφού φουσκώσει η ζύμη, κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξίδες. Τα βάζουμε στα ταψιά και τα αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Αφού τα τσουρέκια μας φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το αυγό το οποίο έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και διακοσμούμε με σουσάμι και κόκκινα αυγά. Ψήνουμε στους 170 °C για περίπου 40-45 λεπτά – ανάλογα με το φούρνο – μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα.

Για να μην σας στεγνώσουν τα τσουρέκια μπορείτε όσο είναι ζεστά να τα τυλίξτε σε διάφανη μεμβράνη.

Φροντίστε να έχετε ετοιμάσει πρώτα τα κόκκινα αυγά που θα διακοσμήσουν τα τσουρεκάκια. Επίσης, μπορείτε να αρωματίσετε τα τσουρέκια σας με μαστίχα Χίου, με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή με ό,τι άλλο σας αρέσει.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

Δείτε επίσης

koulourakia

Κουλουράκια με κρασί ( κρασοκούλουρα )

Για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο ... !

cheese cake

Τσιζ Κέϊκ (Cheese Cake)

΄Ενα ελαφρύ και νόστιμο επιδόρπιο!