Αρχική > ΣΥΝΤΑΓΕΣ > γεύματα > Τζιγεροσαρμάς από τη Θράκη της Στέλλας Σπανού
tzigerosarmas-spanou

Τζιγεροσαρμάς από τη Θράκη της Στέλλας Σπανού

Γνήσιο θρακιώτικο φαγητό είναι ο τζιγεροσαρμάς ή σαρμάς και είναι ένα πιάτο με αρκετό κόπο αλλά σε αποζημιώνει με πολύ νοστιμιά!

ΥΛΙΚΑ:
1 συκωταριά από κατσικάκι
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
¼ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι άνηθο
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
Σκέπη (μπόλια) του κατσικιού
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
2 ποτήρια νερό
4 κουταλιές της σούπας ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τη συκωταριά σε κρύο νερό και την αφήνουμε σε μια λεκάνη μαζί με το ξύδι και το νερό για 10′. Έπειτα την βράζουμε για 15′ και την στραγγίζουμε. Την ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια, γύρω στους 2 πόντους το καθένα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε για 10′ στο λάδι μαζί με τα κομμένα συκωτάκια, κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και τα 2 ποτήρια νερό μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Παίρνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους και το λαδώνουμε.

Μέσα σε ένα μπολ με μικρό βάθος απλώνουμε τη μπόλια (αυτή ανοίγει αν την πλύνουμε με χλιαρό νερό). Την κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος του μπολ τόσο ώστε το μήκος της μπόλιας να εξέχει, βάζουμε 2 κουταλιές από τη γέμιση, το τυλίγετε, το γυρίζετε ανάποδα και το τοποθετείτε στο ταψί.

Ρίχνετε λίγο νερό στο ταψί και ψήνετε για 45′ στους 180°C μέχρι να αποκτήσει ένα σοκολατί χρώμα.

Αυτή τη συνταγή καθώς και πολλές άλλες θρακιώτικες συνταγές θα τις βρείτε στο βιβλίο της Στέλλας Σπανού “Θρακιώτικη κουζίνα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Δείτε επίσης

laxanosalata

Σαλάτα λάχανο με ζαμπόν, gouda, αυγό και ροζ σως

Για χάρη της θα απαρνηθείτε το κυρίως πιάτο!

kotopoulo-me-ruzi

Κοτόπουλο φούρνου με ρύζι και κουκουνάρι

Το πιο εύκολο και νόστιμο φαγητό για την όλη την οικογένεια!