Περίπου 45 τεμάχια ανάλογα με το μέγεθος, ψήσιμο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ :
250 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ ζάχαρη
3 αυγά
60 μλ γάλα
30 μλ κονιάκ ή λικέρ
650 γρ αλεύρι μαλακό
1 κουταλιά της σούπας μπεικιν πάουντερ
1 σακουλάκι τριμμένο μαχλέπι 8γρ
1 σακουλάκι τριμμένο κακουλέ κάρδαμο 8γρ
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή 1 βανιλίνη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
κρόκος με λίγο νεράκι για το άλλειμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 °C για προθέρμανση. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό οπότε το βγάζουμε αρκετές ώρες νωρίτερα από το ψυγείο.
Σε ένα μπολ ζυγίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, το κάρδαμο και ανακατεύουμε. Μέσα στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκάλι και την βανίλια και μετά σχεδόν τη μισή ποσότητα από το αλεύρι με τα μπαχαρικά. Τέλος προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ και την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη.
Βάζουμε την ζύμη στον πάγκο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε τα κουλουράκια με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα κουλουράκια αλλά και πόσο δυνατά ψήνει ο φούρνος μας.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!