Το γάλα της θλίψης (THE MILK OF SORROW/LA TETA ASUSTADA)

Αν η Αργεντινή έγινε δημοφιλής το τελευταίο διάστημα λόγω των συγγενών οικονομικών βιασμών μας από το ΔΝΤ, το Περού αντήχησε -σιγότερα όμως- στα ώτα των σινεφίλ εξαιτίας της συγκεκριμένης ταινίας που έδρεψε πέρσι τη Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Όπως γνωρίζουμε το μητρικό γάλα είναι θεμελιώδης θρεπτική τροφή για την ανάπτυξη των βρεφών. Στο Περού όμως ο θρύλος θέλει να μεταφέρονται, μέσω του θηλασμού, όχι μόνο όλα τα απαραίτητα συστατικά ή αντισώματα για την ανάπτυξη του νεογέννητου, αλλά και οι ψυχοσωματικές ασθένειες της μητέρας. Το γάλα της θλίψης (ή πιο εύστοχα το “τρομοκρατημένο στήθος” όπως είναι ο πρωτότυπος ισπανόφωνος τίτλος), μεταφέρει κάθε ψυχογενή αρρώστια από τη μάνα στο παιδί, μαστίζοντάς το αθεράπευτα.

Οι βιασμοί γυναικών προ του 1990 ήταν αναρίθμητοι. Πολλές γυναίκες κύησαν, γαλούχησαν και μεγάλωσαν τα κορίτσια τους με το φόβο ενός επερχόμενου βιασμού. Κι αν στη Σενεγάλη -όπως είδαμε μέσα από το “Λουλούδι Της Ερήμου”- οι γυναίκες ακρωτηρίαζαν την κλειτορίδα και έραβαν το αιδοίο τους -για ηθικούς λόγους – στο Περού απλά, για λόγους τιμής πάλι, “στόμωναν” το αιδοίο τους, ώστε ο βιαστής να μη μπορεί να εισβάλει στην ανυπεράσπιστη κορασίδα. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος ήταν η εμφύτευση πατάτας!!!

Όπως έγραψα και στο “Λουλούδι Της Ερήμου” -το οποίο επίσης είχε σκηνοθετήσει γυναίκα- ενώ οι ιστορίες περιβάλλονται από τόσο σοκαριστικά γεγονότα, εντούτοις οι σκηνοθέτιδες αδυνατούν να διασπάσουν τον ανατριχιαστικό, σοκαριστικό, φρικιαστικό πυρήνα του θέματος και να προκαλέσουν την αλυσιδωτή ατομική έκρηξη που περικλείουν. Δεν είναι κακή, αλλά θα μπορούσε να ήταν εκτυφλωτική, ισοπεδωτική!

Σκηνοθεσία: Κλαούντια Λόσα
Παίζουν: Μαγκαλί Σολιέρ, Μαρίνο Μπάλον, Σούσι Σάντσεζ, Μπάρμπαρα Λαζόν

Γιάννης Τοτονίδης
* Ο Γιάννης Τοτονίδης από μικρός αρέσκονταν στις εκρήξεις. Για να γλιτώσουν οι γονείς του την ανατίναξη του σπιτιού τους, τον έπεισαν να σπουδάσει Χημικός (απόφοιτος του Α.Π.Θ.). Η “εκρηκτικότητα” του ψυχισμού του τον ώθησε να ασχοληθεί με την 7η Τέχνη. Έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (F.E.R.A.), μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Πρόσφατα έγινε και μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο παρελθόν υπήρξε Μουσικός Παραγωγός και Επιμελητής Κινηματογραφικών Εκπομπών, καθώς επίσης και Τηλεοπτικός Παρουσιαστής Κινηματογραφικών Εκπομπών. Τελευταία πειραματίζεται με τη συγγραφή (έγραψε το βιβλίο 10 “Διαταραγμένα” Διηγήματα… Μυστηρίου, Τρόμου & Φαντασίας) και προκαλεί μόνο συγγραφικές εκρήξεις.

Δείτε επίσης

soul kitchen

Soul Kitchen – Κουζίνα με ψυχή

Μια κωμωδία με πολλές ανατροπές!

julie_n_julia

Τζούλι και Τζούλια (Julie & Julia)

Μια ρομαντική κομεντί γύρω από το αγαπημένο μας θέμα,το φαγητό!