ΤΟ ΨΑΡΙ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ (Passion Fish) του Τζον Σέιλς (1992)

Μετά τους “Λύκους” του Κόστνερ, η Μακ Ντόνελ βρίσκεται πάλι υποψήφια για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου, υποδυόμενη αυτή τη φορά μια γνωστή, εγωκεντρική σταρ της τηλεόρασης, της οποίας η καριέρα διακόπτεται βίαια εξ’ αιτίας ενός ατυχήματος. Μετά από αυτό, επιλέγει να επιστρέψει στην πατρίδα της τη Λουϊζιάνα.

Αντιμέτωπη με μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόταν ποτέ ότι θα βρισκόταν, περνά όλα τα τυπικά στάδια προσαρμογής ενός ατόμου με σωματική αναπηρία: αρχικά απορρίπτει τη νέα πραγματικότητα, συγκρούεται με τον εαυτό της, ακολουθούν νευρικά ξεσπάσματα, μελαγχολία, απομόνωση, για να επέλθει τελικά η αποδοχή και ο συμβιβασμός στο νέο τρόπο ζωής. Ο βίαιος, δύστροπος χαρακτήρας της, κάνει απρόσιτη την εύρεση κάποιας βοηθού που θα τη συντροφεύει στη μοναχική της ζωή. Μόνο μια έγχρωμη νοσοκόμα που θέλει να κρύψει το παρελθόν της, την ανέχεται. Μετά από πολλές προστριβές και συγκρούσεις, καταφέρνει να γίνει η καλύτερη φίλη της.

Μια εκδρομή στο άγριο ποτάμι, της προσδίδει έντονες εμπειρίες που χαράζουν την πορεία της ζωής της καθώς, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, μπορούν να διαβάσουν το μέλλον στα ψάρια που ψαρεύουν. Το φιλμ προσεγγίζει τη θεατρική δομή, αποτυπώνει με ακρίβεια τις συναισθηματικές ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων που ερμηνεύονται με άνεση και πειστικότητα από δυο έμπειρες ηθοποιούς.

Σκηνοθεσία: Τζον Σέιλς.
Πρωταγωνιστούν: Μαίρη ΜακΝτόνελ, Αλφρι Γούνταρντ, Ντέιβιντ Σάουθερν, Άντζελα Μπάσετ

* Ο Γιάννης Τοτονίδης από μικρός αρέσκονταν στις εκρήξεις. Για να γλιτώσουν οι γονείς του την ανατίναξη του σπιτιού τους, τον έπεισαν να σπουδάσει Χημικός (απόφοιτος του Α.Π.Θ.). Η “εκρηκτικότητα” του ψυχισμού του τον ώθησε να ασχοληθεί με την 7η Τέχνη. Έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (F.E.R.A.), μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Πρόσφατα έγινε και μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο παρελθόν υπήρξε Μουσικός Παραγωγός και Επιμελητής Κινηματογραφικών Εκπομπών, καθώς επίσης και Τηλεοπτικός Παρουσιαστής Κινηματογραφικών Εκπομπών. Τελευταία πειραματίζεται με τη συγγραφή (έγραψε το βιβλίο 10 “Διαταραγμένα” Διηγήματα… Μυστηρίου, Τρόμου & Φαντασίας) και προκαλεί μόνο συγγραφικές εκρήξεις.

Δείτε επίσης

kotopoulo-damaskina-movie

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα (POULET AUX PRUNES/CHICKEN WITH PLUMS)

Οι αισθήσεις είναι κυρίαρχες σε αυτό το γαλλικό φιλμ!

mystic-pizza-1988

Mystic Pizza (1988)

Μια ταινία με άρωμα πίτσας!!!