Οι δραστηριότητες του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας και η έκθεση #ηΑντανάκλασηΤουΠιάτου

Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας αποτελεί μια καινοτόμο ιδιωτική πρωτοβουλία, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που ξεκίνησε το 2013 από μία ομάδα νέων ανθρώπων, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου προβολής και ανάδειξης του πλούτου της Ελληνικής διατροφής και της διαχρονικής του αξίας. Ως πολυχώρος γεύσης και πολιτισμού πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις όπως, παιδαγωγικά προγράμματα διατροφικής εκπαίδευσης, μαθήματα μαγειρικής, οινογευσίας, κ.α. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το ΜΕΓ έχει φιλοξενήσει επιστημονικές ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίου, εταιρικές εκδηλώσεις και δείπνα υψηλών προδιαγραφών.

Ο χώρος του Μουσείου, ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα στου Ψυρρή, φέρει ακόμα την αίγλη μιας άλλης εποχής, ενώ απέχει μόλις 200 μέτρα από τη Βαρβάκειο αγορά, εκεί που χτυπά η καρδιά της γαστρονομίας της Αθήνας. Στη μοναδικότητά του συμβάλλουν οι σπάνιας ομορφιάς οροφογραφίες, η διαρρύθμιση των χώρων του, και η εσωτερική αυλή του που συνορεύει με το προαύλιο της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Όλα αυτά τα τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μια ανάπαυλα, σε απόσταση αναπνοής από τους απαιτητικούς ρυθμούς του κέντρου της πόλης.

Οι δραστηριότητες του Μουσείου

Εκθέσεις

Εντός του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, ο οποίος φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις σχετικές με την ελληνική γαστρονομία, με τις ειδικές θεματικές κατευθύνσεις τους να εκτείνονται από τη σκοπιά της παράδοσης και της λαογραφίας έως τις εικαστικές τέχνες, τις ψηφιακές εφαρμογές και φυσικά τα γευστικά ερεθίσματα. Στόχος των εκθέσεων είναι η δημιουργία μιας σφαιρικής και ευχάριστης εμπειρίας για τον επισκέπτη και παράλληλα η ευαισθητοποίησή του σε θέματα διατροφής, υγείας και ευζωίας.

Η πρώτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε ήταν αφιερωμένη στη Μοναστηριακή Διατροφή και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα εκθέματα προέρχονταν τόσο από ιδιωτικές συλλογές, όσο και από το Κέντρο Έρευνας Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο συνέβαλε έμπρακτα στην παραγωγή της έκθεσης. Η έκθεση “Παραδοσιακή Διατροφή και Μοναστηριακή Κουζίνα” είχε εξαιρετικά θετική αποδοχή τόσο από τα εγχώρια κοινά όσο και από τους επισκέπτες της πόλης απ᾽το εξωτερικό.

Θα ακολουθήσει η ομαδική έκθεση δώδεκα Ελλήνων εικαστικών με τίτλο #ηΑντανάκλασηΤουΠιάτου, σε επιμέλεια της Λίνας Μαντίκου, που θα εγκαινιαστεί στις 30 Μαρτίου 2015. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο του Μουσείου για έξι μήνες και θα πλαισιωθεί από παράλληλες δράσεις.

Εστιατόριο – Πωλητήριο

Επίσης, στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του Μουσείου λειτουργεί και εστιατόριο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει δημιουργικές γεύσεις υψηλής ποιότητας, εμπνευσμένες από τη σύγχρονη και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Στο πλαίσιο της έκθεσης #ηΑντανάκλασηΤουΠιάτου, στη λογική της δημιουργίας ολοκληρωμένων εμπειριών για τον επισκέπτη, το εστιατόριο του Μουσείου θα λειτουργεί με εναλλακτικό μενού, αποτελούμενο από προτάσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί Art Shop – Πωλητήριο προϊόντων διατροφής, όπου διατίθενται ιδιαίτερα προϊόντα από μικρούς έλληνες παραγωγούς. Στα προιόντα του Art Shop, θα προστεθούν και τα αντικείμενα που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης #ηΑντανάκλασηΤουΠιάτου.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα – Λοιπές Εκδηλώσεις

Τέλος, το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας διοργανώνει τακτικά Μαθήματα Μαγειρικής, όπου οι επαγγελματίες μάγειρες του Μουσείου αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους, σε μία ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, και οι συμμετέχοντες δημιουργούν, συνεργάζονται και μαγειρεύουν τα δικά τους μοναδικά πιάτα. Επίσης, διενεργούνται Παιδαγωγικά Προγράμματα, προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους παραδοσιακούς τρόπους αγροτικής παραγωγής και τα προϊόντα της ελληνικής γης, μέσα από ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό πρόγραμμα. Οι χώροι του Μουσείου αποτελούν ιδανική επιλογή για μια σειρά άλλων εκδηλώσεων όπως επιστημονικά συνέδρια, θεματικές βραδιές, εταιρικές και ιδιωτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και δείπνα υψηλών προδιαγραφών.

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας:

Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 13, 10561, Ψυρρή, Αθήνα
Τηλ. +30 210 3211311
Ωράριο Λειτουργίας: Εκθεσιακός χώρος και καφέ: Kαθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00 – 23:00, Εστιατόριο: 18:00 – 23:00 (εκτός Δευτέρας)

Δείτε επίσης

1o-etos-pontiakis-gastronomias

1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» Θρυλορίου

Με επίκεντρο την ποντιακή γαστρονομία θα διεξαχθούν τη φετινή χρονιά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι …

sakelaropoulos-timitiki-diakrisi-2015

Διπλή τιμητική διάκριση για τους βιολογικούς “Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Ιδιαιτερα τιμητικη διπλη διακριση για τους βιολογικους “Ελαιωνες Σακελλαροπουλου” στον 6ο παγκοσμιο διαγωνισμο ελαιολαδου TERRAOLIVO International …