Sugar Buzz ή Αθηνά Πάνου;;; Όπως και να την αποκαλέσουμε, όσα ονόματα και αν αλλάξει, ένα είναι το σίγουρο! Η αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική και τη φωτογραφία παραμένει πάντα η ίδια! Εμείς τη γνωρίσαμε, μιλήσαμε μαζί της και καλοδεχτήκαμε τα σοκολατένια cupcakes που μας ετοίμασε!
Ποια είναι η Αθηνά Πάνου;
Μια πολιτικός μηχανικός η οποία, αφού πέρασε μερικά χρόνια στις πολεοδομίες, στη συνέχεια άνοιξε ένα food blog και αφιερώθηκε στην αγάπη της για τη φωτογραφία και τη ζαχαροπλαστική!
Δηλώνεις food blogger. Τι είναι και τι δεν είναι ένας food blogger; Ποια είναι η καθημερινότητα του; Οι Έλληνες bloggers υστερούν σε σχέση με τους ξένους;
Ας πούμε ότι food blogger μπορεί να γίνει ο καθένας, δεν είναι κάτι δύσκολο! Έχεις κομπιούτερ, μια φωτογραφική ή κινητό και μαγειρεύεις. Από εκεί και πέρα έχει σημασία πόσο χρόνο αφιερώνεις, πόσες γνώσεις έχεις, πόσο εξελίσσεσαι κτλ. Προσωπικά έχω φίλες food bloggers, οπότε για όσα άτομα γνωρίζω, η καθημερινότητα κινείται γύρω από την εξέλιξη, από την πρακτική και όλα γύρω από το φαγητό! Όσον αφορά στη σύγκριση με το εξωτερικό, ούτως ή άλλως στην Ελλάδα υστερούμε σε πολλά!
Μίλησε μας για το δικό σου blog, το sugarbuzz.gr. Πώς αποφάσισες να το δημιουργήσεις και τι θέλεις να πετύχεις?
Το blog το ξεκίνησα το 2009 μαζί με την κολλητή μου αλλά πολύ σύντομα το κράτησα εγώ και έκανα εξειδίκευση στη ζαχαροπλαστική (αυτή έκανε τελικά στη γιόγκα!). Δεν μπορώ να απαντήσω στο πώς αποφάσισα να ξεκινήσω γιατί πριν 5 χρόνια τα μπλογκς ήταν σε αρχικό στάδιο άρα κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελιχθούν. Από εκεί και πέρα έβλεπα ότι θέλω να αφιερώνω πολύ χρόνο, γνώρισα πολλούς ανθρώπους, έμαθα πολλά (έπαθα πολλά!) και συνεχίζω!
Υπάρχουν δεκάδες food blogs στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Γιατί πιστεύεις ότι το δικό σου ξεχωρίζει, τι μοναδικό έχει να προσφέρει;
Υπάρχουν αρκετά καλά και αυτό είναι αισιόδοξο! Το δικό μου απλά το αφιέρωσα στη ζαχαροπλαστική γιατί ήταν το χόμπυ μου και η χαλάρωσή μου ταυτόχρονα! Θεωρώ ότι η φωτογραφία παίζει σημαντικό ρόλο στο να τραβήξει τον αναγνώστη και να τον χαλαρώσει «χαζεύοντας» λαχταριστές φωτογραφίες γλυκών. Και ίσως τελικά πεισθεί να δοκιμάσει να τα φτιάξει!
Οι συνταγές που ανεβάζεις είναι δικές σου ή εμπνέεσαι από συνταγές άλλων; Έχεις κάνει σπουδές σχετικές με το φαγητό ή είσαι αυτοδίδακτη;
Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στις συνταγές. Δοκιμάζω είτε ελληνικές συνταγές (οι αναγνώστες μου γνωρίζουν πόσο θαυμάζω τον Σ. Παρλιάρο!) είτε ξένες και θα κοιτάξω να πειράξω κάτι ή να πειραματιστώ. Αν και δεν μπορείς να πειράξεις φυσικά σε όλα τα γλυκά λόγω της πειθαρχίας που πρέπει να έχεις στην εκτέλεση της συνταγής. Είμαι αυτοδίδακτη και τα τελευταία χρόνια παρακολούθησα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής στο εργαστήριο του Σ. Παρλιάρου (οι καλύτερες ώρες!).
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά;
Αγαπημένο υλικό… η σοκολάτα φυσικά! Επιπλέον θα έλεγα και η μαύρη ζάχαρη γιατί δίνει άλλη υφή και γεύση στα γλυκά!
Θα μας χαρίσεις την αγαπημένη σου συνταγή;
Αγαπημένες συνταγές έχω πολλές, αλλά τώρα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σοκολατένια cupcakes γιατί είναι λαχταριστά και χαρούμενα!
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις συνταγές σου είναι εκπληκτικές! Πόσο σημαντική είναι για σένα η φωτογραφία που συνοδεύει μια συνταγή;
Εξέλιξα τη φωτογραφία μου γιατί ακριβώς τη θεωρώ πολύ σημαντική! Όπως ανέφερα και παραπάνω έχει μεγάλη σημασία για τον αναγνώστη (ώστε να του τρέχουν τα σάλια!).
Φανταζόμαστε ότι η φωτογραφία είναι η δεύτερη μεγάλη σου αγάπη μετά τη μαγειρική-ζαχαροπλαστική. Ασχολείσαι με το food photography επαγγελματικά; Αποκάλυψε μας τα συστατικά μιας πετυχημένης φωτογραφίας φαγητού.
Η φωτογραφία φαγητού έχει γίνει πια μεγάλη μου αγάπη και πάθος! Ασχολούμαι επαγγελματικά (συνεργασία με περιοδικά και sites). Αυτό που θα τόνιζα σαν σημαντικό συστατικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι… το ίδιο το φαγητό! Αν δεν έχει μαγειρευτεί σωστά και στηθεί όμορφα, τότε όσο καλή μηχανή και να έχεις δε θα μπορέσεις να το αποδώσεις.
Πέρα από το blog, έχεις δραστηριοποιηθεί και στην συγγραφή βιβλίων. Πως προέκυψε αυτό και τι αποδοχή είχε;
Πράγματι δημιούργησα δύο βιβλία, το “Cupcakes” και “Cookies” με τις εκδόσεις Ψυχογιός. Θέλησα να κάνω κάτι πιο χειροπιαστό μετά το διαδικτυακό κομμάτι! Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είχαν μεγάλη αποδοχή (όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο τα «Cupcakes», σε ενάμιση μήνα εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση – 3000 αντίτυπα!) και αυτό το διαπιστώνω καθημερινά μέσα από το blog μου και τη σελίδα μου στο facebook!
Στο παρελθόν διοργάνωσες και σχετικά σεμινάρια. Μίλησε μας για την εμπειρία αυτή. Πότε να περιμένουμε το επόμενο για να σε γνωρίσουμε και να δούμε τη δουλειά σου από κοντά; Τι θέμα θα έχει;
Τα σεμινάρια τα λάτρεψα! Μ’ αρέσει πάρα πολύ να βρίσκομαι μαζί με αναγνώστριες και να τους μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες γιατί πιστεύω ότι, αν δείξεις έστω και λίγο κάτι σε κάποιον, σιγά σιγά θα το κάνει και μόνος του. Μόλις τέλειωνε το σεμινάριο, έφευγα γεμάτη ζωντάνια και χαρά. Θέλω πολύ να κάνω πάλι, αλλά λόγω φόρτου εργασίας ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι.
Τι άλλες δράσεις έχεις σχετικές με το φαγητό και τα γλυκά;
Εκτός από τις φωτογραφίσεις σε περιοδικά και το missbloom.gr όπου διατηρώ food blog, έχω συμμετάσχει σε βιντεάκια με παρουσίαση συνταγής καθώς και σε εκδηλώσεις με θεμα το φαγητό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα που διοργανώνουμε με άλλες food bloggers.
Ποιους Έλληνες σεφ ή pastry chef παρακολουθείς και ποιους ξεχωρίζεις; Με ποιον από αυτούς θα ήθελες να συνεργαστείς;
Φυσικά τον Σ. Παρλιάρο και από ξένους λατρεύω τον Γάλλο Pierre Hermé (φανταστικά macarons) και τον Patrick Roger.
Τι είναι για σένα το καλό φαγητό/γλυκό;
Αγάπη και απόλαυση!
Μοιράσου μαζί μας τα σχέδια σου για το κοντινό μέλλον. Υπάρχει νέο βιβλίο στα σκαριά; Πως φαντάζεσαι το blog σου ή εσένα μετά από 5 χρόνια;
Έχω και έναν αυθορμητισμό και δεν μου αρέσει να κάνω μεγάλα σχέδια, οπότε ό,τι είναι να κάνω θα το δείτε την κατάλληλη στιγμή!