Από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, τα πιο συνηθισμένα φρούτα ήταν τα αχλάδια, τα σύκα, τα σταφύλια, τα κυδώνια, τα κούμαρα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Αυτά ήταν και τα φρούτα που κατανάλωναν οι αρχαίοι Έλληνες σε αφθονία.
Τα αχλάδια ή απίδια, που ήταν ένα από τα αγαπημένα τους φρούτα, τα βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και σε διαφορετικές ποικιλίες. Ανάλογα με την ποικιλία γίνεται και η συγκομιδή τους, κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.
Η φλούδα τους είναι κυρίως πράσινη ή κίτρινη, και η σάρκα τους είναι λευκή και ζουμερή. Έχουν απίστευτα γλυκιά γεύση και με την πρώτη δαγκωνιά απολαμβάνουμε τους χυμούς τους και τη νοστιμιά τους.
Τα αχλάδια περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως C, K, E και B, και είναι πολύ καλή πηγή καλίου, χαλκού και φωσφόρου. Μας κάνουν καλό στην αρτηριοσκλήρυνση, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο και από τον πόνο των φλεγμονών και έχουν πολλές ακόμη θεραπευτικές ιδιότητες.
Όταν τα αγοράζετε προσέχετε να μην είναι χτυπημένα, αλλά να έχουν σφιχτή και σκληρή φλούδα. Προτιμήστε τα βιολογικά αχλάδια, για να μπορείτε να τα καταναλώνετε με την φλούδα τους, καθώς περιέχει πλήθος ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό μας.
Μπορείτε να γευτείτε όλη τη νοστιμιά και την γλυκιά τους γεύση καταναλώνοντας τα ωμά ή να τα σερβίρετε μαζί με άλλα φρούτα σε μία φρουτοσαλάτα. Με τα αχλάδια μπορείτε να κάνετε αρκετές γλυκές παρασκευές όπως, μαρμελάδες και κομπόστες, ή να φτιάξετε μία τάρτα με αχλάδια για να συνοδεύσετε το ζεστό τσάι σας, μόλις έρθουν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου.
Για εσάς που αγαπάτε τη σοκολάτα, φτιάξτε μία τάρτα σοκολάτας και από πάνω απλώστε αχλάδια σε φέτες.
Για εσάς πάλι, που θέλετε πιο παραδοσιακές αλλά ταυτόχρονα ψαγμένες γεύσεις βράστε τα αχλάδια ολόκληρα μέσα σε κόκκινο κρασί για περίπου 10 λεπτά, χωρίς τη φλούδα, με ζάχαρη και αρωματίστε με κανέλα και γαρύφαλλο. Σερβίρετε τα αχλάδια με παγωτό ή γιαούρτι.
Εμείς σας προτείνουμε μία διαφορετική εκδοχή για να τα γευτείτε: τυλίξτε φέτες αχλαδιών με Ελληνικό προσούτο, απλώστε τα σε μία πιατέλα και συνοδεύεστε το μεζέ με ένα ήπιο λευκό κρασί.