kyriakatiko trapezi

Έξυπνοι τρόποι για να τρέφονται σωστά τα παιδιά μας!

Όλοι μας υπήρξαμε κάποτε παιδιά. Πολλοί από εμάς ίσως έχουν ήδη αποκτήσει τα δικά τους παιδάκια. Επομένως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ώρα του φαγητού είναι μια ώρα … δύσκολη για ένα παιδί! Ειδικά δε αν το φαγητό που βρίσκεται μπροστά του στο τραπέζι δεν συμβαδίζει με τα γούστα του!

Τι κάνουμε, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση; Πολλοί γονείς εγκαταλείπουν πολύ εύκολα την προσπάθεια να πείσουν το παιδί τους να δοκιμάσει έστω από το φαγητό και άλλοι καταλήγουν να πιέζουν τα παιδιά τους με τα αποτέλεσμα να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που επιθυμούν.

Τελικά, όμως, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Παρακάτω θα αναφέρουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε το παιδί μας ή τα παιδιά μας να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες!

Ας ξεκινήσουμε με ένα μεγάλο λάθος που πολλοί κάνουν άθελά τους και που καλό είναι να αποφεύγουμε. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση ή ως τιμωρία! Ίσως να σας ακούγονται γνωστές οι φράσεις “Αν είσαι καλό παιδί θα σου πάρω σοκολάτα/παγωτό” ή “Αν δεν είσαι καλό παιδί θα φας φασολάδα”. Έτσι το παιδί συνδυάζει συγκεκριμένες συμπεριφορές με κάποια φαγητά και εύλογα μετά αναρωτιέται “Αφού ήμουν καλό παιδί γιατί να φάω φασολάδα;”.

Από την άλλη υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας! Το πιο βασικό είναι να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τις τροφές. Να τους εξηγήσουμε ποιες είναι ωφέλιμες και ποιες βλαβερές για τον οργανισμό μας και γιατί. Υπάρχουν στην αγορά και πολλά παιδικά βιβλία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάμε στο super-market, ας ζητήσουμε από τα παιδιά μας να μας βοηθήσουν βάζοντας στο καλάθι τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό μας.

Γυρνώντας στο σπίτι, αφήστε τα τα μπουν στην κουζίνα σας και να μαγειρέψουν μαζί σας. Μάλλον μετά θα θέλουν να δοκιμάσουν αυτό που ετοίμασαν με τα χεράκια τους για να δουν αν είναι καλό ή όχι. Αφήστε τα, όμως, να συμμετέχουν και στο στρώσιμο του τραπεζιού. Φροντίστε μόνο να υπάρχει ποικιλία τροφών και όχι κάθε μέρα το ίδιο φαγητό -άλλωστε σε ποιον αρέσει να τρώει συνέχεια κρέας;- και βάλτε τα δυνατά σας ώστε η παρουσίαση του πιάτου να είναι άκρως δελεαστική στα μάτια των παιδιών! Για παράδειγμα, αν το παιδί σας δεν τρώει το κολοκύθι, ετοιμάστε νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες. Μην ξεχνάτε ότι “πρώτα χορταίνει το μάτι και ύστερα το στομάχι”!

Και να θυμάστε πάντα τρεις βασικούς κανόνες:

  • Πρώτον, καλό είναι να βρίσκεται στο τραπέζι όλη η οικογένεια.
  • Δεύτερον, στο τραπέζι δεν υπάρχει χώρος για μαλώματα και κηρύγματα γιατί το παιδί θα συνδυάσει την ώρα του φαγητού με αρνητικές καταστάσεις. Φροντίστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε μια ωραία ατμόσφαιρα!
  • Τέλος, η ώρα του φαγητού είναι σημαντική υπόθεση, οπότε μην αφήνετε τίποτα να αποσπά την προσοχή του παιδιού. Επομένως, η τηλεόραση κλειστή καθ’όλη τη διάρκεια του γεύματος!

Κάντε μία νέα αρχή με τα παιδάκια σας για το φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι ξεκινώντας από σήμερα … και καλή επιτυχία !

 

Δείτε επίσης

piperia

Πιπεριά, ένας καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά!

Γνωρίζατε ότι έχετε έναν τέτοιο θησαυρό στην κουζίνα σας;;;

aggouri

Αγγουράκι το δροσιστικό!

Η λύση για να έχουμε δροσιά και υγεία!