giaourti-light-proionta

Προσπαθώ να χάσω κιλά! Να προτιμώ τα light προϊόντα;

Aναμφισβήτητα η παρουσία των light προϊόντων τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη και η εξέλιξη τους ραγδαία. Το περίεργο είναι, όμως, ότι αντί να παρατηρηθεί μείωση των περιστατικών παχυσαρκίας, αυτά έχουν αυξηθεί.

Light χαρακτηρίζεται, με βάση την ελληνική νομοθεσία, οποιαδήποτε τροφή έχει ένα από τα βασικά συστατικά της σε ποσοστό λιγότερο από 50% από το αντίστοιχο πλήρες. Για παράδειγμα, ένα τυρί με 35% λιπαρά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί light αν είχει τα μισά λιπαρά ή και λιγότερα από τα μισά.

Τα δύο βασικά συστατικά, στα οποία επικεντρώνονται τα light προϊόντα, είναι η ζάχαρη και το λίπος. Υπάρχουν για παράδειγμα προϊόντα στα οποία η ζάχαρη έχει υποκατασταθεί με κάποια γλυκαντική ουσία. Τα αναψυκτικά light, περιέχουν υποκατάστατο ζάχαρης, την καλιούχο ακετοσουλφάμη ή ασπαρτάμη. Όσο για το λίπος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και πρέπει κανείς να προσέχει. Για παράδειγμα, το πλήρες γιαούρτι έχει 4 % λιπαρά, το στραγγιστό γιαούρτι έχει 10% λιπαρά, το light στραγγιστό έχει 5% λιπαρά και εδώ ακριβώς μπορεί να προκύψει η παραπλάνηση για τον καταναλωτή. Βλέπει δηλαδή ένα γιαούρτι light, που νομίμως χαρακτηρίζεται έτσι στη συσκευασία αφού έχει κατά 50% λιγότερα λιπαρά, όμως τελικά είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά από το πλήρες.

Το θέμα επίσης με τα προϊόντα αυτά είναι ότι ο καταναλωτής εφησυχάζει με τις υποτιθέμενες λιγοστές θερμίδες, με αποτέλεσμα να καταναλώνει παραπάνω ποσότητα και στο τέλος να παχαίνει! Αυτή είναι και η μεγαλύτερη παγίδα!

Αν, λοιπόν, έρθουμε αντιμέτωποι με το ερώτημα “τελικά να τα προτιμάμε ή όχι;”, θα σας συμβουλεύω το εξής! Αν κάποιος θέλει να πιει αναψυκτικό αλλά έχει σακχαρώδη διαβήτη, καλό είναι να προτιμήσει light αναψυκτικό, αλλά κάποιος που θέλει να χάσει βάρος καλό είναι να αποφύγει τα αναψυκτικά και ας προτιμήσει το κανονικό γιαούρτι που έχει 10% λιπαρά και ας μη αποφύγει τις λοιπές παρασπονδίες όπως για παράδειγμα να φάει μια σοκολάτα εκείνη τη μέρα.

Photo credit: Claire Sutton / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Δείτε επίσης

marouli

Το μαρούλι

Για τις σαλάτες μας προτιμούμε τα βιολογικά!

kidoni

Κυδώνια: πολύτιμα όσο ο χρυσός!

Ένα φρούτο που τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο, γλυκό ή αλμυρό!