Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο των εξετάσεων η διατροφή του μαθητή παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Το κακό είναι όμως ότι πολλοί μαθητές και ιδιαίτερα γονείς υποτιμούν την αξία που έχει η διατροφή και κάνουν τα εντελώς αντίθετα πράγματα από αυτά που θα έπρεπε να κάνουν.
Για να μη μακρηγορούμε, είναι πολύ σημαντικό κατά την περίοδο των εξετάσεων ο μαθητής να λαμβάνει μέσω της διατροφής του όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, όπως επίσης το σάκχαρο στο αίμα του πρέπει να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια – ούτε πολύ αυξημένο αλλά ούτε και πολύ χαμηλό.
Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό. Ο εγκέφαλος μας για να λειτουργήσει χρειάζεται συνεχή παροχή γλυκόζης. Πηγές γλυκόζης στη διατροφή μας είναι οι λεγόμενοι υδατάνθρακες. Κάποιοι από τους υδατάνθρακες αυτούς ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας πάρα πολύ (κάτι που δε θέλουμε να συμβεί στα παιδιά μας) και λέγονται απλοί υδατάνθρακες και κάποιοι άλλοι δεν το ανεβάζουν πολύ και βοηθούν στην διατήρηση του σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτοί ονομάζονται σύνθετοι υδατάνθρακες.
Παρακάτω παραθέτω μια ενδεικτική λίστα με σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι θα πρέπει να προτιμώνται κατά την περίοδο των εξετάσεων.
Kellogg’s All-Bran, μούσλι, πίτα για σουβλάκι, ψωμί σικάλεως, ρύζι Basmati, μακαρόνια ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, όλα τα όσπρια, όλα τα φρούτα, όλα τα γαλακτοκομικά, όλοι οι ξηροί καρποί – ειδικά τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Από την άλλη, οι πιο βασικές βιταμίνες που χρειάζεται ένας μαθητής είναι η Α,C,E και όλες του Συμπλέγματος Β. Επομένως, στη διατροφή του πρέπει να έχει καρότα, πορτοκάλια, πατάτες, ελαιόλαδο, ρύζι Basmati και δημητριακά ολικής άλεσης.
Η σοκολάτα είναι ο μεγαλύτερος μύθος της υπόθεσης “διάβασμα και επίδοση”. Αν και περιέχει κάποια ουσία που λέγεται φαινυλεθυλαμίνη η οποία πιστεύεται ότι δημιουργεί αίσθημα ευφορίας, αν φάει κανείς δυο-τρεις σοκολάτες πριν τις εξετάσεις το πιθανότερο είναι ότι στο πρώτο 40άλεπτο θα έχει κοιμηθεί. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι καλύτερα η σοκολάτα τις μέρες των εξετάσεων να αποφεύγεται τελείως.
Η καφεΐνη είναι μια ουσία η οποία, σύμφωνα με πολλές έρευνες, βοηθά στην ενεργοποίηση και τόνωση του νευρικού συστήματος. Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμώνται οι πολύ σοβαρές παρενέργειες της, όπως για παράδειγμα η αυξημένη διούρηση, η αφυδάτωση του σώματος και η καταστροφή του ύπνου. Μαθητής που δεν κοιμάται καλά έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να πάθει υπερκόπωση κατά την περίοδο των εξετάσεων.
Tέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συχνότητα των γευμάτων. Τα 5 γεύματα τη μέρα – κάθε τρεις με τέσσερις ώρες – είναι πολύ βασικά. Από τη μια, βοηθούν στη ρύθμιση του και από την άλλη και μας δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.
Έτσι, λοιπόν, αν ένας μαθητής ακολουθήσει αυτές τις απλές αλλά πολύ σημαντικές διατροφικές συμβουλές, το σίγουρο είναι ότι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει στις εξετάσεις του συγκριτικά με έναν μαθητή που δεν τρέφεται σωστά. Φαίνεται απίθανο, αλλά η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας!
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές!