kalo pasxa

Διατροφικά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα

Αύριο ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα! Μια εβδομάδα κατάνυξης και προσμονής για την Ανάσταση, σύμφωνα με τη θρησκεία μας. Αν και η περίοδος της νηστείας έχει ήδη ξεκινήσει, τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται αυστηρότερη. Όμως αυτές τις μέρες τηρώντας τα έθιμα φτιάχνουμε νόστιμα τσουρέκια και κουλουράκια για το καλό και τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα τα αυγά.

Το Σάββατο της Ανάστασης ετοιμάζουμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το βράδυ μετά από την εκκλησία και αφού τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά μαζευόμαστε στο τραπέζι για να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Βέβαια, τα κόκκινα αυγά έχουν συμβολική αξία μιας και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού και το τσούγκρισμα δηλώνει την έξοδο του Χριστού από τον τάφο. Κι η μαγειρίτσα όμως έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο που βρίσκεται στο τραπέζι μας εκείνο το βράδυ. Βοηθά στην ομαλότερη μετάβαση από τη νηστεία στη γεμάτη λίπη κουζίνα της Κυριακής του Πάσχα!

Την Κυριακή του Πάσχα από νωρίς το πρωί ξεκινούν οι προετοιμασίες στην κουζίνα για το πασχαλιάτικο τραπέζι! Οι άντρες του σπιτιού συνήθως αναλαμβάνουν το ψήσιμο του οβελία και όχι μόνο. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα συνοδευτικά που θα υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και γλυκά που θα σερβίρουν μετά το φαγητό! Και το μεσημέρι ακολουθεί μεγάλο γλέντι και φαγοπότι!

Έτσι και φέτος ας τηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις!

Για τις νέες νοικοκυρές και όχι μόνο σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την συνταγή για νόστιμα και πετυχημένα τσουρέκια!

Ευχόμαστε σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Δείτε επίσης

laxano

Λάχανο το ταπεινό!

Είτε ωμό είτε μαγειρεμένο έχει την ίδια νοστιμιά!

1xronos-foodtrails-diagonismos

Ένας χρόνος FoodTrails! Μεγάλος διαγωνισμός!

Η ομάδα του FoodTrails ξεκίνησε το γευστικό της ταξίδι στον ηλεκτρονικό κόσμο, το Νοέμβριο του 2012. Από …