Δίπλες

Άτομα: 12, Χρόνος προετοιμασίας: 0 λεπτά, Χρόνος μαγειρέματος: 180 λεπτά

ΥΛΙΚΑ :

1κιλό αλεύρι (κοσκινισμένο)
10 αυγά
1 πορτοκάλι (ξύσμα & χυμό)
50g λικέρ σπιτικό πορτοκάλι
1κ.γ ζάχαρη
1/2κ.γ αλάτι
1L νερό
1κιλό μέλι ασπόθυμου
1κιλό ζάχαρη
2κ.σ ελαιόλαδο
400g καρύδια (χοντροκομμένα)
1κ.σ κανέλα σκόνη
1/2κ.σ γαρύφαλο σκόνη
1κ.σ κόλιανδρο ολόκληρο (σπασμένο)
λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Advertisement

Ένα παραδοσιακό γλύκισμα άμεσα συνδεδεμένο με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου, βέβαια, το φτιάχνουν όλο το χρόνο σε γιορτές, γάμους, αρραβώνες.

Bήμα 1: Ετοιμάστε την ζύμη. Βάλτε μέσα σε μια λεκάνη το αλεύρι και κάντε μια λακούβα στην μέση. Βάλτε μέσα σε ένα μπολ τα αυγά και χτυπήστε τα ενώ συχγρόνως προσθέτετε, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το λικέρ, την ζάχαρη, το αλάτι. Μόλις χτυπηθούν καλα τα ρίχνετε μέσα στο αλεύρι, στη λακούβα και αρχίστε να ζυμώνετε καλά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήστε το ζυμάρι για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Bήμα 2: Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Διατηρήστε το σιρόπι ζεστό.

Bήμα 3: Ετοιμάστε το πασπάλι. Βάλτε μέσα σε ένα μπολ τα καρύδια, τον κόλιανδρο, το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατέψτε τα καλά. Κρατήστε το πασπάλι στην άκρη.

Bήμα 4: Ετοιμάστε τις δίπλες. Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Βγάλτε την ζύμη από το ψυγείο και ανοίχτε την πολύ λεπττή και στη συνέχεια κόψτε την σε τετράγωνα κομμάτια. Μόλις κάψει το λάδι πέρνουμε ένα τετράγωνο κομμάτι και το βουτάμε μέσα στο λάδι, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά αμέσως και σχεδόν αστραπιαία καρφώνουμε το πιρούνι στην μια άκρη και τυλίγουμε την ζύμη σαν ρολό. Με την βοήθεια ενός δεύτερου πιρουνιού την κράταμε για λίγο να μην ανοίξει. Βγάζουμε τις δίπλες και τις αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να στραγγίξουν. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο ζυμάρι.

Bήμα 5: Βουτάμε τις δίπλες στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια πιατέλα. Όταν τελειώσουμε την μια στρώση πασπαλίζουμε με το πασπάλι και συνεχίζουμε να βάζουμε δίπλες από πάνω. Κάνουμε την ίδια διαδικασία κα με τις υπόλοιπες δίπλες.

 

Δείτε επίσης

chocolate-souffle

Ατομικά σουφλέ σοκολάτας

... για τους λάτρεις των σουφλέ τρώγεται και σκέτο!

Καλαμάρια γεμιστά με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Καλαμάρια τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ρύζι!