Δεν έχω δικό μου σκάφος και δεν ήμουν ποτέ φανατικός της ιστιοπλοΐας, είχα όμως την τύχη να γευτώ τη εμπειρία της νοικιάζοντας σκάφος με φίλους και να απολαύσω στιγμές που, αν δεν τις ζήσεις, δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβεις τι σημαίνει να ταξιδεύεις με αυτό το μέσο. Και αν δεν έχεις νιώσει την αλμύρα αυτής της εμπειρίας, τότε ότι και να σου πούμε για τα τσιμπούσια, δεν πρόκειται να σε συγκινήσουμε. Διότι το να είσαι καλοφαγάς και ταυτόχρονα ιστιοπλόος είναι ένας άψογος συνδυασμός.
Το αποδεικνύει και το βιβλίο από τις εκδόσεις Ψύχαλου, “Το εγχειρίδιο του καλοφαγά ιστιοπλόου”, το οποίο αν το διάβαζα νωρίτερα, ίσως αυτή τη στιγμή ακόμη να ταξίδευα. Ένα βιβλίο που δεν μιλάει μόνο για τη μαγειρική, αλλά μεταφέρει και λίγη από τη μαγεία της ιστιοπλοΐας. Άλλωστε, όλο το πρώτο μέρος του, είναι αφιερωμένο στην οργάνωση ενός ταξιδιού και περιέχει συμβουλές ώστε να είναι απολαυστικό και όχι… κουραστικό.
Αφού όμως ταξιδέψετε, κάνετε μπάνιο, χορτάσετε τον ήλιο, παίξετε με τη θάλασσα, σίγουρα θα πεινάσετε. Γι’ αυτό φροντίζει το υπόλοιπο του βιβλίου, καθώς δεν είναι δυνατό να είναι ολοκληρωμένη η απόλαυση ενός ιστιοπλοϊκού ταξιδιού χωρίς ένα καλό γεύμα.
Με τη βοήθεια του εγχειριδίου, λοιπόν, θα μάθετε πώς να φτιάχνετε γευστικά πιάτα με πρωτότυπα ονόματα. Πατατούλες της Καλοκαιρινής Αύρας, Τσιπς της Χαβούζας, Ζαμπονοκαναπεδάκια του Λαίμαργου Skipper, Αγγουράκι του Τιμονιέρη, Μάτια του Ξενύχτη Ιστιοπλόου, Σαλάτα του Ξέμπαρκου Σεφ, Μακαρονοσαλάτα της Φουρτούνας, Στραπατσάδα του Μούτσου, Πίτα του Νταβραντισμένου Ναύτη, Σουφλέ του Ποπάυ, Γαρίδες του Ερωτύλου Ιστιοπλόου, Χταποδάκι του Γκουρμέ Ψαρά, Κακαβιά του Ψαροντουφεκά, Ικαριώτικο Σουβλάκι, Λεμονάτη Φρουτοσαλάτα και Πελαγίσια Τουρτίνια, δεν είναι ούτε τα μισά απ’ όσα θα βρείτε στο εγχειρίδιο.
Ένα πρακτικό βιβλίο για αυτούς που λατρεύουν την ιστιοπλοΐα και τους αρέσει το καλό φαγητού μέσα ή έξω από το σκάφος (μεταξύ μας, ανεξαρτήτως σκάφους).