ελια (το δέντρο)

Ελιά

«Δέντρο γεμάτο πατρογονικά παραμύθια, το νιώθει ο καθένας σαν ευλογία και σαν ασφάλεια».
(Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος)

elies

Ένα από τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης!
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά έδωσε την ελιά στους Έλληνες και τους δίδαξε πώς να την καλλιεργούν. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο.

Αποτελεί ένα δημοφιλές δέντρο που είναι συνδεδεμένο με πολλούς τομείς της ζωής του ανθρώπου. Στο πέρασμα των χρόνων, η ελιά αποτέλεσε έπαθλο στον αθλητισμό, διακοσμητικό στοιχείο, πηγή έμπνευσης για ζωγράφους και ποιητές, σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης.

Πρόκειται για ένα δέντρο μικρό με σκουροπράσινα και αργυροπράσινα φύλλα. Ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα και γι’ αυτό τη συναντάμε συχνά στις μεσογειακές χώρες. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Ο καρπός της ελιάς έχει σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο. Το χρώμα του καρπού είναι πράσινο πριν ωριμάσει και καφεπράσινο ή μαύρο αφού ωριμάσει. Ωριμάζει από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο οπότε και γίνεται το μάζεμα της ελιάς είτε με τα χέρια είτε με μηχανήματα. Ο καρπός είναι βρώσιμος ή χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού. Και στις δύο περιπτώσεις τα οφέλη για τον άνθρωπο είναι πολλά.

Από την αρχαιότητα πίστευαν ότι το ελαιόλαδο είχε θεραπευτικές ιδιότητες και γι’ αυτό το χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά ως φάρμακο για να επουλώσουν πληγές ή για να θεραπεύσουν την αϋπνία, αλλά το χρησιμοποιούσαν και ως καλλυντικό – για παράδειγμα, το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά.

Σήμερα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς και του ελαιόλαδου. Η ελιά είναι πηγή βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και τις φλεγμονές, ενώ το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία είναι αντιοξειδωτικά, αλλά βοηθούν και στη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης. Επίσης, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος, καθώς έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολυάριθμα οφέλη της ελιάς και του ελαιόλαδου.

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι αποτελούν και σημαντικό υλικό για την κουζίνα μας! Χωρίς το ελαιόλαδο τα φαγητά μας δεν θα ήταν τόσο γευστικά και χωρίς τις ελιές πώς θα φτιάχναμε αυτό το νόστιμο Ελαιόψωμο (ψωμί με ελιά) ;

 

Δείτε επίσης

portokali (πορτοκάλι)

Πορτοκάλι … το φρούτο που αγαπάμε!

Απαραίτητο για το πρωινό μας και όχι μόνο!

praso

Πράσο: κερδίζει με την αξία του μια θέση στη διατροφή μας!

Γνωρίζατε ότι μαζί με τον νάρκισσο είναι τα εθνικά σύμβολα της Ουαλίας;;;