χωριο στην Ηπειρο

Χριστουγεννιάτικα διατροφικά έθιμα της Ηπείρου

Αυτές τις γιορτινές μέρες ανοίγουμε τα σπίτια μας σε συγγενείς και φίλους για να τους κάνουμε το τραπέζι. Πολλές φορές, όμως, προβληματιζόμαστε σχετικά με το τι θα μαγειρέψουμε για το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Εάν θέλετε να πρωτοτυπήσετε και αγαπάτε τις παραδόσεις της Ελλάδας μαγειρέψτε παραδοσιακές συνταγές του τόπου από τον οποίο κατάγεστε. Σίγουρα το τραπέζι θα μείνει σε όλους αξέχαστο!

Εμείς ανατρέξαμε στα διατροφικά έθιμα της Ηπείρου και ξεχωρίσαμε τρία από αυτά:

Τα σπάργανα του Χριστού : Οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων έφτιαχναν ένα είδος τηγανίτας με χυλό από αλεύρι χωρίς αλάτι και λάδι. Στο τζάκι, πάνω στην πυροστιά, τοποθετούσαν μια πέτρινη πλάκα πάνω στην οποία έριχναν με μια κουτάλα το χυλό και τον έψηναν και από τις δυο πλευρές. Τέλος, τα ράντιζαν με ζαχαρόνερο ή μελόνερο. Η οικογένεια τις έτρωγε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ή ανήμερα.

Γιαπράκια : Τα γιαπράκια, κοινώς οι λαχαντολμάδες, ήταν βασικό πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και συμβόλιζε το φάσκιωμα του νεογέννητου Χριστού. Η ονομασία «γιαπράκια» προέρχεται από την τούρκικη λέξη Yaprak  που σημαίνει «φύλλο».

Μπουκουβάλα : Σε πολλά μέρη της Ηπείρου συνήθιζαν να φτιάχνουν τη Πρωτοχρονιάτικη πίτα αλμυρή και όχι γλυκιά. Μια από αυτές τις πίτες ήταν η μπουκουβάλα που έφτιαχναν στην Πρέβεζα, την Άρτα και τα Γιάννενα. Το όνομα της προέρχεται από τη βλάχικη λέξη bukuvala που σημαίνει μπουκιές ψωμιού ανακατεμένες στο τηγάνι με ζεστό λάδι, λίπος ή βούτυρο. Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ.

Αναζητείστε κι εσείς τα έθιμα του τόπου σας και γεμίστε το γιορτινό σας τραπέζι με παραδοσιακές γεύσεις και μαζί με τους καλεσμένους σας κάντε ένα γευστικό ταξίδι στο παρελθόν …

 

Δείτε επίσης

portokali (πορτοκάλι)

Πορτοκάλι … το φρούτο που αγαπάμε!

Απαραίτητο για το πρωινό μας και όχι μόνο!

praso

Πράσο: κερδίζει με την αξία του μια θέση στη διατροφή μας!

Γνωρίζατε ότι μαζί με τον νάρκισσο είναι τα εθνικά σύμβολα της Ουαλίας;;;