galaktompoureko γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Κομμάτια: 15-20, Χρόνος προετοιμασίας: 30’, Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα, Κόστος: 13 €

ΥΛΙΚΑ :
1 συσκευασία φρέσκο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
200 γρ. φρέσκο βούτυρο (τύπου Κερκύρας)

Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα + 1φλιτζάνι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
1 κλωνάρι φρέσκια βανίλια (ή 2 βανίλιες σε σκόνη)

Για το σιρόπι:
½ λίτρο νερό
300 γρ. ζάχαρη
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Φλούδα από ½ λεμόνι
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει μαζί με τα σπόρια από την φρέσκια βανίλια και το κλωνάρι της βανίλιας.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχει βράσει το γάλα, τότε προσθέτουμε λίγο από το γάλα (περίπου 2 φλιτζάνια του τσαγιού) στο μπολ με τα υλικά, ανακατεύουμε και στη συνέχεια όλο το μίγμα από το μπολ το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Συνεχίζουμε να βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε και τις 2 κουταλιές από το φρέσκο βούτυρο.

Το υπόλοιπο βούτυρο (200 γρ.) το λιώνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και με αυτό αλείφουμε ένα ταψί ή πυρέξ και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Βάζουμε τα φύλλα σε σχήμα σταυρoύ για να προστατευτεί η κρέμα ανάμεσα στα φύλλα. Σε κάθε ένα φύλλο κρούστας που βάζουμε αλείφουμε πάντα με το λιωμένο βούτυρο. Από την κάτω πλευρά βάζουμε λιγότερα φύλλα από ότι στην επάνω. Αυτό το υπολογίζουμε ανάλογα με τα φύλλα που έχουμε διαλέξει για το γαλακτομπούρεκο. Αφού τελειώσουμε με την κάτω στρώση από τα φύλλα στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από επάνω.

Τα φύλλα θα προεξέχουν από το ταψί μας και αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε είναι να βάλουμε τις άκρες του κάτω από το γαλακτομπούρεκο (βλ. εικόνες). Το γαλακτομπούρεκο μας τώρα θα μοιάζει με φάκελο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 1 ώρα. Όση ώρα το γλυκό ψήνεται, φτιάχνουμε το σιρόπι για να το έχουμε έτοιμο και κρύο ώστε να το ρίξουμε πάνω στο ζεστό γλυκό μόλις βγει από το φούρνο.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού και μία βανίλια και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για ακόμη 5 λεπτά στη φωτιά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς όμως να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Όταν το γαλακτομπούρεκο ψηθεί ρίχνουμε λίγο λίγο το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε 10 λεπτά για να το απορροφήσει.

Σας προτείνουμε να το γευτείτε ζεστό… είναι υπέροχο!

Δείτε επίσης

συνταγή-τυρόπιτες-για-foodtrails

Αφράτες και νόστιμες τυρόπιτες με απλά υλικά

Υλικά για περίπου 25 τυρόπιτες 250 γρ βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου 500 γρ αλεύρι …

Πασχαλινά γλυκά κουλουράκια

Περίπου 45 τεμάχια ανάλογα με το μέγεθος, ψήσιμο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά. …