Μπήκαμε για τα καλά στο καλοκαίρι και ένα πέρασμα από την αγαπημένη Τζιά οι περισσότεροι θα το κάνουν για ένα σαββατοκύριακο! Έτσι λοιπόν και εμείς περάσαμε 2 ημέρες στο νησί αυτό των Κυκλάδων με την άγρια ομορφιά και τους φιλόξενους ανθρώπους της.
Μόλις σε μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου βρισκόμαστε στην Κορησσία που είναι το λιμάνι της Κέας. Όπου και να αποφασίσετε να μείνετε, να ξέρετε πως το νησί είναι σχετικά μικρό και μπορείτε να το γυρίσετε σχεδόν ολόκληρο. Αν θέλετε να κάνετε μία ποδηλατάδα, τότε πάρτε τον δρόμο από την Κορησσία μέχρι την ήσυχη παραλία του Οτζιά, όπου θα περάσετε από την όμορφη μικρή παραλία του Γιαλισκάρι και από τα παράκτια ταβερνάκια στο Βουρκάρι. Σίγουρα να πάτε και μία βόλτα στις παραλίες και στα μικρά κολπάκια του Κούνδουρου και για να δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Χώρα του νησιού, την Ιουλίδα.
Πηγαίνοντας, λοιπόν, στην Ιουλίδα περάσαμε από τα όμορφα πλακόστρωτα στενά σοκάκια της, με τα σπίτια να βρίσκονται εκεί ως σταθερές της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και κατευθυνθήκαμε περπατώντας 15 λεπτά προς τον “Αρχαίο Λέων“. Πάνω σε ένα βράχο εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι σμιλευμένο σε ένα τεράστιο βράχο ένα χαμογελαστό λιοντάρι. Στο δρόμο για την επιστροφή στη χώρα (αργά το απόγευμα ενδείκνυται ο περίπατος στη χώρα) περάσαμε έξω από την παραδοσιακή ταβέρνα “Το Στέκι” που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα και εκεί μείναμε για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα αλλά και το φαγητό, μιας και οι πληροφορίες που είχαμε ήταν πολλά υποσχόμενες.
“Το Στέκι” είναι μία ταβέρνα με ντόπια παραδοσιακή κουζίνα και αρκετά από τα υλικά που χρησιμοποιούν τα παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, όπως τα λουκάνικα που είναι αρωματισμένα με θρούμπι, το κατσικάκι, το κουνέλι, τα τυριά κ.α. Κατάλογο δεν μας έδωσαν μιας και το μενού δημιουργείτε την ίδια μέρα και εξαρτάται από το τι θα μαγειρέψει η μαγείρισσα και από τις πρώτες ύλες που διαθέτει. Έτσι, λοιπόν, ο εκφραστικός και καλοσυνάτος σερβιτόρος και παραγωγός μας έδωσε όλες τις πληροφορίες για να αρχίσουν οι μεγάλες λιγούρες. Τα διαθέσιμα πιάτα τους ήταν: κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες, κόκορας με μακαρόνια, ντολμαδάκια με κιμά αυγολέμονο, τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες που συνοδεύονται από μία λαχταριστή σάλτσα μαϊντανού, κεφτέδες, τηγανιά, ντόπιο τυρί ξυνό από κατσικίσιο γάλα, λουκάνικα αρωματισμένα με θρούμπι, στραπατσάδα, σαλάτα με αλμύρα, βλήτα, φρέσκες τηγανιτές πατάτες και κουνέλι παραγωγής τους μαγειρεμένο σε μπύρα, τσίπουρο και μουστάρδα. Το κρασί που παράγουν είναι το μαυρούδι, ένα κρασί με έντονη γεύση που συνδυάζεται με τα λουκάνικα! Στο τέλος μας πρόσφεραν και γλυκό κορμό σοκολάτας.
Μετά το φαγητό μας απολαύσαμε το cocktail μας στο διπλανό rock μπαράκι το “ΛέΩΝ”. Αυτό το μαγαζί είναι από τα παλαιότερα καφέ μπαρ του νησιού και πάντα με το ίδιο όνομα. Φέτος άνοιξε και πάλι τις πόρτες του (με ιδιοκτήτες μόνιμους κατοίκους του νησιού), έβγαλε τα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο με θέα τη θάλασσα και τη δύση του ηλίου και δροσίζει με τα cocktail του ντόπιους και τουρίστες. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το cocktail με το θυμαρίσιο μέλι (το μέλι το παράγει ο Βαγγέλης που σερβίρει!).
Για όσους θέλουν να απολαύσουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στη θάλασσα, τότε περάστε μία βόλτα από το Βουρκάρι, όπου σε αυτόν τον μικρό κόλπο αράζουν τα περισσότερα σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Ο Αρίστος είναι μία ταβέρνα που βρίσκεται εκεί πολλά χρόνια. Στο μενού του εστιατορίου βρήκαμε φρέσκα ψάρια, 2-3 πιάτα ημέρας όπως γεμιστά, κεφτέδες με σάλτσα, μελιτζάνες ιμάμ, πλούσιες πράσινες σαλάτες, αλλά και την πλούσια λαχταριστή αστακομακαρονάδα! Για μεζέ μαζί με το κρασάκι μας προτιμήσαμε το χταπόδι τηγανιά. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες εάν επιλέξετε ψάρια και αστακό.
Η τελευταία μας βόλτα ήταν στο λιμάνι της Κορησσίας όπου απολαύσαμε το κρασί μας στο “Papa Doble” όπου είναι cafe-vineria, ένα γουστόζικο μαγαζί με χαρακτήρα. Στα ράφια του απέναντι από την είσοδο έχουν τα κρασιά τους. Βρήκαμε μεγάλη ποικιλία από ελληνικές ετικέτες και αρκετές ποικιλίες. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στον δικό σας ουρανίσκο!
Για τους παραπάνω και σίγουρα για πολλούς άλλους λόγους που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε στο χρόνο του σαββατοκύριακου που είχαμε στη διάθεση μας (αλλά θα ανακαλύψουμε σίγουρα την επόμενη φορά) με ένα ταξίδι στην Τζιά απολαμβάνεις γεύση και φύση για να ξεκουραστείς!