Άτομα: 5-6, Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 15′, Κόστος: 4,50€
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. γίγαντες
240 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματάκι κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 ποτήρια του κρασιού χυμό πορτοκαλιού
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας άνιθο
1 κύβο λαχανικών προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τους γίγαντες.
Ξεκινάμε την προετοιμασία προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τους γίγαντες.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε να βράσουν ώστε να μαλακώσουν. Προσέχουμε μόνο να μη μαλακώσουν πάρα πολύ.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το ντοματάκι κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τον κύβο λαχανικών -αν θέλουμε- και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, τους σουρώνουμε και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί ή σε ένα πυρέξ. Το νερό μέσα στο οποίο βράσαμε τους γίγαντες το κρατάμε. Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το ρίχνουμε μέσα στους γίγαντες. Συμπληρώνουμε το χυμό πορτοκαλιού, ένα ποτήρι του νερού νερό -αυτό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των γιγάντων, τον άνιθο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό για να μην κολλήσει το φαγητό. Είμαστε σίγουροι ότι το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν οι γίγαντες είναι μαλακοί και η σάλτσα έχει χυλώσει.