giouvarlakia-augolemono

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Άτομα: 3-4, Χρ. προετοιμασίας: 45′, Χρ. μαγειρέματος: 30′, Κόστος: 7€

ΥΛΙΚΑ
Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο άνιθο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη ή χτυπημένο στο multi
1 αυγό
4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ πλυμένο και σουρωμένο

Για το αυγολέμονο
1 αυγό
Χυμό από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ και το αφήνουμε να “ξεκουραστεί” και να ενωθούν οι μυρωδιές. Έπειτα βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο, ανακατεύουμε λίγο ακόμα και πλάθουμε με τα χέρια μας τον κιμά σε μπαλίτσες.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και τα σοτάρουμε ώσπου να πάρουν χρώμα. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα γιουβαρλάκια (προσπαθούμε να ρίχνουμε το νερό ανάμεσά τους και όχι πάνω τους γιατί θα τα διαλύσουμε), λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν 30′ περίπου σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ζεστό νεράκι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε ένα αυγό, το χτυπάμε, συμπληρώνουμε το χυμό ενός λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Όταν τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα, παίρνουμε με μια κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα (2 κουτάλες ζωμό) και αργά αργά τον ρίχνουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια. Μετά από 5 λεπτά περίπου αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, δηλαδή πριν αρχίσει να βράζει το φαγητό και σερβίρουμε.

Tip: Αν θέλουμε τα γιουβαρλάκια μας σούπα, ρίχνουμε αρκετό νεράκι στην αρχή και διπλασιάζουμε τα υλικά για το αυγολέμονο.

Δείτε επίσης

Καλαμάρια γεμιστά με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Καλαμάρια τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ρύζι!

salata-finokio

Σαλάτα με φινόκιο, μήλο και σος με πετιμέζι

Αυτή η σαλάτα έχει πλούσια γεύση και άρωμα!