Οι πεινασμένοι “σουτζουκάκια” ονειρεύονται…! Φαγητό διαχρονικής παραδοσιακής νοστιμιάς, η οποία αποκορυφώνεται όταν συνοδεύεται με πατατάκι τηγανητό και σπιτικό, “λουσμένο” με εκείνη την κατακόκκινη και ευεργετική σάλτσα, που απεγνωσμένα αναζητά το ταίρι της: ολόφρεσκο άσπρο ζυμωτό ψωμί για τις ανάλογες “βουτιές” και τυρί φέτα…!
Σκοπός μας, λοιπόν, ήταν να μαγειρέψουμε ένα γνωστό, αλλά πολύ αγαπημένο φαγητό, δίνοντάς του όμως μία νόστιμη σπιτική γεύση.
Υλικά για τα σουτζουκάκια
1 κιλό κιμάς: Μοσχάρι ελιά
Μπαχαρικά: Κύμινο, Πιπέρι, Αλάτι
Ένα κρητικό παξιμάδι ή ντάκος μουλιασμένος στο νερό ή μπαγιάτικο ψωμί
Ένα Αυγό
Ένα σφηνάκι Ούζο
1/3 ποτηριού κρασιού ξύδι
½ ποτήρι Ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Διαδικασία
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τηγανίζουμε ή ψήνουμε (προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C).
Πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε και για ψητά τα τοποθετούμε σε δίσκο αλουμινίου με τρύπες πάνω σε λαδόκολλα, μέσα σε ταψί. Έτσι δεν πετάγονται λίπη κ λάδια και ο φούρνος μένει καθαρός.
Υλικά για τη σάλτσα
Φρέσκιες Ντομάτες
Κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Ντοματοπελτές
Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, καθώς και το κρεμμύδι.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε ένα βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Όταν τηγανιστούν/ψηθούν τα σουτζουκάκια, τα βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα να σιγοβράσουν για 15’.