marathopita-tsouknida-pekorino

Μαραθόπιτα με χωριάτικο τραγανό χειροποίητο φύλλο!

Το μάραθο είναι αρκετά γνωστό επίσης στην παραδοσιακή Κρητική κουζίνα (μαραθόπιτες).

Η παρασκευή της πίτας με μάραθο και άλλα χόρτα είναι χρονοβόρα επειδή χρειάζεται πολλές ώρες προετοιμασίας.

Αν μαζέψετε εσείς τα μάραθα, αλλά ακόμα και αν τα αγοράσετε, φροντίσετε να είναι πολύ δροσερά. Πρέπει η προετοιμασία τους να γίνει άμεσα για να μη χάσουν τη φρεσκάδα τους. Όσο περισσότερο μένουν τόσο σκληραίνουν και είναι δύσκολα μετά στο μαγείρεμα και να τα φάμε.

Πλύνετέ τα πολύ καλά και στεγνώστε τα, αφήνοντάς τα να στραγγίξουν ή με φυγόκεντρη. Καλύτερα να γίνει αυτή η διαδικασία το βράδυ ώστε την επόμενη μέρα να συνεχίσετε την προετοιμασία τους. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προετοιμάσετε το σπανάκι και τα λάπαθα (αν χρησιμοποιήσετε), καθώς και τις τσουκνίδες.

Μπορεί να ιδρώσετε για να φτιάξετε μία τέτοια πίτα, μπορεί να «βομβαρδίσετε» την κουζίνα σας και να δυσανασχετήσετε, μπορεί να σκέφτεστε πως τον χρόνο αυτό θα είχατε ετοιμάσει δέκα άλλα λαχταριστά πιάτα, αλλά μόλις τη γευτείτε εσείς και οι δικοί σας σίγουρα θα εξανεμιστούν όλες οι αρνητικές σκέψεις που σας ταλανίζουν!

Υλικά:

Για το φύλλο:
750γρ. Σκληρό αλεύρι: Αλεύρι από σκληρό σιτάρι, είναι δυνατό, πλούσιο σε γλουτένη. Με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα ή γ.ο.χ.
Για το άνοιγμα: Μαλακό αλεύρι:Αλεύρι από μαλακό σιτάρι, με χαρακτηριστική αλευρώδη υφή, ή Νισεστέ(ς) είναι η εμπορική ονομασία του αμύλου καλαμποκιού και είναι το ίδιο με το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ
1 κούπα λάδι
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο πρόβειο/αγελαδινό λιωμένο, ζεστό
2 κ.σ. ξυδι
1 ½ κούπες νερό
Αλάτι
Ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση:
500γρ. Μάραθο
500 γρ. Τσουκνίδες (κορφές) ή διάφορα χόρτα εποχής
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Αλάτι,
2-3 Κρεμμύδια ξερά (σωταρισμένα)
3 αυγουλάκια χωριάτικα
Τυριά: Πεκορίνο Αμφιλοχίας και γραβιέρα ή άλλο τυρί ήπιας γεύσης
1 φλυτζάνι τραχανά (προαιρετικά)

Αυτά ήταν τα βασικά υλικά που βρήκαμε σε 3-4 συνταγές. Όμως εμείς προσθέσαμε και 2-3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο λιωμένο στο μείγμα μας και ομολογουμένως είχαμε το πιο καλό φύλλο. Ελαστική υφή και εύκολο στο άνοιγμα! (με νισεστέ).

Εκτέλεση
Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι,το ελαιόλαδο, το βούτυρο, ανακατεύουμε και λίγο- λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 60΄.  Χωρίζουμε τη ζ’ύμη στα 4-6 και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.

Στον πάτο του ταψιού –που έχουμε αλείψει ελαφρά με λάδι – τοποθετούμε πάντα 2 φύλλα, το ένα χονδρό, και λαδώνουμε με πινέλο ενδιάμεσα.

Βάζουμε δύο-τρείς στρώσεις γέμισης, προσθέτοντας και λίγο τραχανά, με ένα-δύο φύλλα ενδιάμεσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-180°C για περίπου 40’ στη χαμηλή σκάλα και 40’ στη μεσαία.

[fbphotos id=815597481785666 size=medium]

Δείτε επίσης

laxano

Λάχανο το ταπεινό!

Είτε ωμό είτε μαγειρεμένο έχει την ίδια νοστιμιά!

1xronos-foodtrails-diagonismos

Ένας χρόνος FoodTrails! Μεγάλος διαγωνισμός!

Η ομάδα του FoodTrails ξεκίνησε το γευστικό της ταξίδι στον ηλεκτρονικό κόσμο, το Νοέμβριο του 2012. Από …