coffee

Τι γνωρίζουμε για την ιστορία του καφέ και τα παραλειπόμενα της

Σήμερα ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και μας συντροφεύει στο ξεκίνημα της ημέρας, στην ένταση της δουλειάς, ακόμα και στα πρώτα μας ραντεβού. Η ιστορία του καφέ στην Ευρώπη είναι μόλις τεσσάρων αιώνων, αλλά στην Αραβία και την Αφρική είναι γνωστός από τον 12ο αιώνα με διαφορετική όμως μορφή από αυτή που καταναλώνουμε σήμερα.

Ο καφές ήρθε στην Ευρώπη μέσω της Βενετίας στις αρχές του 17ου αιώνα και υιοθετήθηκε από την αριστοκρατία και από τους πλούσιους έμπορους της εποχής εκείνης. Άρχισε να γίνεται πιο λαϊκός όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα καφενεία. Πολλοί χριστιανοί έκαναν έκκληση στον πάπα Κλημέντιο τον Γ΄ να απαγορεύσει το μαύρο αυτό ποτό. Όμως, καθώς και ο ίδιος έπινε καφέ και τον θεωρούσε μάλιστα ένα θαυμάσιο ρόφημα, τους απαντούσε ότι το «σατανικό» αυτό ρόφημα ήταν τόσο θεσπέσιο που θα ήταν πραγματικά κρίμα να το απολαμβάνουν μόνον οι άπιστοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι πάγια τακτική της χριστιανικής θρησκείας ήταν να μην απαγορεύει κανενός είδους τροφή την οποία είχαν ανάγκη οι πιστοί. Επίσης, ο καφές συνάντησε την αντίδραση των οινοποιών και ζυθοποιών, οι οποίοι έβλεπαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, το πρώτο καφενείο άνοιξε στην Οξφόρδη το 1650 μ.Χ. και στο Λονδίνο το 1652 μ.Χ. από έναν Έλληνα. Στο τέλος του 17ου αιώνα, υπήρχαν 2000 καφενεία στο Λονδίνο και 3000 στο Παρίσι. Μέσα σε λίγα χρόνια, το Λονδίνο είχε αποκτήσει εκατοντάδες καφενεία διαφόρων τύπων με πελατεία διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης. Ο καφές, ξεκινώντας την ίδια περίπου εποχή με το κίνημα του πουριτανισμού, θεωρήθηκε μια θαυμάσια λύση ενάντια στον αλκοολισμό.

Στη Βιέννη, ο βιεννέζικος καφές που περιέχει γάλα (βιενουά) παραμένει ακόμα και σήμερα ένας θεσμός και μόνο στην Αγγλία αντικαταστάθηκε κατά ένα μέρος από το τσάι. Δεν γνωρίζουμε πότε ξεκίνησε η προσφορά καφέ στο τέλος του γεύματος, ενώ γραπτές αναφορές σχετικά με τον καφέ συναντάμε για πρώτη φορά στο τέλος του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα.

Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε εκχυλίσματα του καφέ. Το όνομα μόκα σημαίνει ανάμιξη καφέ και σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης για το τσάϊ, τη σοκολάτα και το κακάο, στο βιβλίο

Photo credit: Phil Monger / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Δείτε επίσης

tigani-lipara-pasta-ntomata

Τηγάνι με λιπαρά ή χωρίς λιπαρά και κατσαρόλα με νερό ή χωρίς νερό

Το τηγάνι είναι ένα πολύ βολικό σκεύος μαγειρικής αφού επιτρέπει το γρήγορο μαγείρεμα. Με το τηγάνισμα σε λάδι τα εδέσματα γίνονται πιο τραγανά, πιο λιπαρά και πιο νόστιμα.

vromi-nifades-giaourti

Η θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης!

Σύμμαχός μας στην προσπάθειά να τρεφόμαστε υγιεινά!