Τα καρύδια είναι ο ξηρός καρπός που καταναλώνουμε περισσότερο το χειμώνα γιατί αυτή την εποχή γίνεται η συγκομιδή του. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε πολλές ποσότητες καρυδιών και έχουμε βρει πολλούς τρόπους να τα βάζουμε στα φαγητά και στα γλυκά μας.
Γιατί να τρώμε καρύδια;
Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική τροφή που μας έχει δώσει η φύση. Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL και αυξάνουν την καλή HDL. Με απλά λόγια, λοιπόν, προστατεύουν την καρδιά μας.
Επίσης, τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία και μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά και στην ουσία είναι μια πλήρης τροφή.
Σε σαλάτες και γλυκά
Αν και το πρώτο γλυκό που μας έρχεται στο νου με καρύδια είναι η καρυδόπιτα, εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε ψητά μήλα με μέλι καρύδια κανέλα και σαντιγί. Τώρα τις γιορτές θα βάλουμε σίγουρα καρύδια στα μελομακάρονα, στη βασιλόπιτα και στις τρούφες σοκολάτας που θα κεράσουμε τους φίλους μας.
Μία πολύ καλή λύση για να τρώμε κάθε μέρα καρύδια είναι να τα προσθέτουμε στις σαλάτες μας δίνοντας έτσι και μία επιπλέον γεύση και σας προτείνουμε να φτιάξετε πράσινη σαλάτα με σως μελιού και καρύδια και πράσινη σαλάτα με σύκα κατσικίσιο τυρί και καρύδια. Μία πολύ καλή επιλογή για εσάς που προσέχετε τη διατροφή σας είναι να προσθέτετε καρύδια στο γιαούρτι μαζί με μέλι!