ψητα καστανα

Κάστανα! Τα απολαμβάνουμε ψητά ή βραστά.

Πόσο καστανας ψηνει κασταναο μας αρέσει η εικόνα του καστανά στις διάφορες γωνιές της πόλης να ψήνει κάστανα για τους περαστικούς! Με ένα σακουλάκι ψητά κάστανα συνεχίζουμε τη βόλτα μας στη Χριστουγεννιάτικη αγορά, συντροφιά με το υπέροχο άρωμά τους.

Ρωτήσαμε και μάθαμε για τα κάστανα: Βρίσκονται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγουν όταν οι καρποί ωριμάσουν. Μέσα στο περίβλημα υπάρχουν συνήθως 2-3 καρποί. Οι καστανιές ευδοκιμούν σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα. Τα δέντρα είναι μεγάλα και ψηλά, με το ύψος τους να φτάνει και τα 35 μέτρα. Ανθίζουν την άνοιξη και η συγκομιδή τους αρχίζει από το φθινόπωρο με αποκορύφωμα το Δεκέμβριο.

Στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς στον οικισμό Μεγάλα Λιβάδεια που βρίσκεται στο όρος Πάικο στην Γρίβα του νομού Κιλκίς. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή τα κάστανα είναι ιδιαίτερα γλυκά και γευστικά. Ονομαστά είναι και τα κάστανα Πηλίου, αλλά και της Κρήτης που τα δάση της είναι γεμάτα από καστανιές.

Τα κάστανα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε μέταλλα (σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, κάλιο), βιταμίνες (C και του συμπλέγματος Β). Είναι καλές πηγές ανόργανων αλάτων και καλής ποιότητας πρωτεϊνών. Ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών και περιέχουν κυρίως άμυλο. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα είναι σχετικά «φτωχά» σε θερμίδες.

Συνήθως, τρώγονται ψητά ή βραστά, ωστόσο, χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική (γνωστά και τα κάστανα Κανών για εσάς που αγαπάτε τη Γαλλία). Αλλά, εκτός από αυτές τις εφαρμογές, το κάστανο γίνεται και αλεύρι, κυρίως σε περιοχές της Ασίας.

Προτιμήστε να αγοράζετε κάστανα μεγάλα σε μέγεθος και μπορείτε να ελέγξετε το πόσο φρέσκα είναι αν τα ανοίξετε. Θα πρέπει μέσα να είναι σκληρά και ανοιχτόχρωμα. Αν θελήσετε να τα διατηρήσετε στο σπίτι, τότε βάλτε τα σε μία σακούλα(χωρίς αέρα) μέσα στο ψυγείο.

Εάν θέλετε να τα γευτείτε τότε βράστε τα για περίπου 40 λεπτά. Εναλλακτικά, ψήστε τα στο φούρνο ή στο τζάκι αφού πρώτα τα χαράξετε με ένα μαχαίρι και συνοδεύστε τα με ένα κόκκινο κρασί! Τα Χριστούγεννα  βάζουμε τα κάστανα στη γέμιση της γαλοπούλας παρέα με σταφίδες, κουκουνάρι και ρύζι.

Εμείς αποφασίσαμε να τα γευτούμε διαφορετικά και σας προτείνουμε να φτιάξετε μία βελουτέ σούπα κάστανου!

Δείτε επίσης

ελια (το δέντρο)

Ελιά

Ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο!

χωριο στην Ηπειρο

Χριστουγεννιάτικα διατροφικά έθιμα της Ηπείρου

Αυτό το τραπέζι θα μείνει σε όλους αξέχαστο!