Τα κεράσια είναι από τα πιο τραγανά και γλυκά φρούτα του καλοκαιριού. Το υπέροχο κόκκινο χρώμα τους και η γλυκιά τους γεύση μας δίνουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε με διάφορους τρόπους στη ζαχαροπλαστική και όχι μόνο!
Τα κεράσια τρώγονται ως φρέσκα φρούτα και τα διατηρούμε δροσερά στο ψυγείο. Μπορούμε επίσης να παρασκευάσουμε νόστιμα εδέσματα με αυτά! Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι η μαρμελάδα κεράσι (μπορείτε να ρίξετε και λίγο δυόσμο στην κατσαρόλα) και το λικέρ κεράσι. Αλλά και μία σάλτσα κερασιών για να σερβίρουμε το παγωτό βανίλια ή σοκολάτα: βάλτε τα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέστε λίγη μαργαρίνη και 1 κουταλιά ζάχαρη, αφήστε τα σε δυνατή φωτιά και έτοιμη! Αλλά ποιος δεν θα ήθελε και μία δροσερή τάρτα με κρέμα και κεράσια ή για τους πιο φανατικούς της σοκολάτας, μία τάρτα με ζεστή σοκολάτα και από πάνω κρύα κεράσια! Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, τότε φτιάξτε μία ζεστή κερασόπιτα και σερβίρετε την με παγωτό, ενώ τα παιδιά μία φρουτοσαλάτα θα τα ξετρελάνει!
Όπως και να αποφασίσετε να γευτείτε τα κεράσια, το σίγουρο είναι πως έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Μερικές από τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι ότι ενδείκνυνται στην αναιμία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο. Προτιμούνται για δίαιτες αδυνατίσματος γιατί τα σάκχαρα που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα. Επίσης, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.
Οι πρώτοι μήνες του καλοκαιριού είναι η εποχή των κερασιών και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στις λαϊκές, στα σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα.