Κομμάτια: 8, Χρόνος προετοιμασίας: 15’, Χρόνος ψησίματος: 50’, Κόστος : 6,5 €
ΥΛΙΚΑ :
Για τη ζύμη
350 γρ. φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
220 γρ. φρέσκο βούτυρο κρύο σε κομμάτια
60 ml φλιτζάνι του τσαγιού κρύο νερό
Για τη γέμιση κερασιών
300 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσια)
1½ κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
Για την επάλειψη
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γάλα
Λίγη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομμάτια βουτύρου και τρίβουμε το μίγμα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Τέλος, προσθέτουμε το νερό και φτιάχνουμε μία ζύμη. Τη χωρίζουμε στη μέση και τη βάζουμε για περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο.
Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κεράσια, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά.
Παίρνουμε μία φόρμα ή μία ταρτιέρα περίπου 23 cm, τη βουτυρώνουμε και ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας. Ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι της ζύμης. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο της τάρτας για να καλύψουμε τα πλαϊνά της.
Βάζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και μέσα ρίχνουμε το μίγμα κερασιών.
Βγάζουμε από το ψυγείο και το άλλο μισό της ζύμης, το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο, κόβουμε λωρίδες και τις τοποθετούμε με δεξιότητα πάνω από την τάρτα για να τη διακοσμήσουμε.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τις λωρίδες ζύμης. Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και να καραμελώσει.
Ψήνουμε την κερασόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 45-50 λεπτά.