Ένα από τα γλυκά που περίμενα με ανυπομονησία να ετοιμάσουν οι γιαγιάδες μου, όταν ήμουν παιδί, ήταν το γλυκό του κουταλιού κυδώνι. Από τότε όμως που θυμάμαι τον εαυτό μου να μπαίνει στην κουζίνα και να μαγειρεύει, δεν θυμάμαι να χρησιμοποίησα αυτό το φρούτο ούτε για να φτιάξω γλυκό ούτε και φαγητό.
Μέχρι που επισκέφτηκα πρόσφατα το μανάβικο της γειτονιάς για να αγοράσω φρούτα και λαχανικά. Την προσοχή μου τράβηξαν τα κυδώνια με το χρυσοκίτρινό τους χρώμα. Θυμήθηκα πόσο μου άρεσε να τα τρώω και δεν αντιστάθηκα καθόλου! Αγόρασα αρκετά για να τα δοκιμάσω με διάφορους τρόπους. Τα δοκίμασα, λοιπόν, νωπά (οφείλω να πω ότι μου άρεσε πολύ η ιδιαίτερη γεύση τους!), έφτιαξα γλυκό του κουταλιού κυδώνι και συνόδευσα με αυτά το χοιρινό στη γάστρα.
Και επειδή συνειδητοποίησα ότι δεν γνωρίζω και πολλά για τα κυδώνια άρχισα να αναζητώ πληροφορίες, τις οποίες σκοπεύω ευθύς αμέσως να μοιραστώ μαζί σας.
Το αρωματικό αυτό φρούτο, με την υπόξινη και στυφή γεύση, συγγενεύει με το μήλο και το αχλάδι. Είναι εμφανείς άλλωστε οι ομοιότητες τους. Κατάγεται από την Ασία. Στην Ελλάδα πρώτοι άρχισαν να τα καλλιεργούν οι αρχαίοι Κρήτες και το όνομά του κυδωνιού παλιότερα ήταν “κοδύμαλον”.
Είχε σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων και αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα αν ανατρέξει στην ιστορία και στη μυθολογία. Για παράδειγμα στους Βίους Παράλληλους του Πλουτάρχου, αναφέρεται ότι ο Σόλων θέσπισε διάταγμα με το οποίο όριζε ότι ο γαμπρός και η νύφη έπρεπε να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να φάνε μαζί ένα κυδώνι.
Σύμβολο του έρωτα, της γονιμότητας και της ευτυχίας, λοιπόν, το κυδώνι, αλλά και ένα φρούτο πολύτιμο για την υγεία μας όσο ο χρυσός για την οικονομία! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μας προστατεύει από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και έχει αντιγηραντική δράση. Επίσης, διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος και υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.
Μαθαίνοντας όλα τα παραπάνω αναρωτήθηκα γιατί τόσο καιρό είχα παραμερίσει -τόσο εγώ όσο και οι φίλοι μου- αυτό το θησαυρό. Αν κι εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μη χάνετε καιρό! Αγοράστε πολλά κυδώνια και αρχίστε τις δοκιμές. Ωμό, ψητό, γλυκό του κουταλιού, λικέρ, μαρμελάδα, αλλά και στο φαγητό έχει μια νοστιμιά που δεν περιγράφεται! Ξεκινήστε τους πειραματισμούς φτιάχνοντας χοιρινό μπούτι με κυδώνια και δαμάσκηνα ή κυδώνια με λουκάνικο αγριογούρουνου.